AIVD-publicatie: 'Terugkeerders in beeld'

Van de terugkeerders die nu naar Nederland komen gaat een grotere dreiging uit dan van eerder teruggekeerde personen.

Terugkeerders

Grotere dreiging dan voorheen

De Nederlanders die op dit moment in het strijdgebied zijn, verblijven daar vrijwel allemaal al meer dan een jaar. Zij zijn ideologisch meer gehard, volgen wapentraining, doen strijdervaring op en hebben een jihadistisch netwerk opgebouwd. Zij hebben ervaringen en capaciteiten opgedaan die de drempel voor het gebruik van geweld mogelijk verlagen.

 

Vaststellen dreiging is maatwerk

Terugkeerders kunnen een dreiging vormen voor de veiligheid van Nederland, maar dit is niet altijd het geval. Per individu moet worden vastgesteld hoe groot de dreiging is die van hem of haar uitgaat. Er wordt gekeken naar de verblijfsduur in het strijdgebied, de reden van terugkeer en de huidige overtuigingen en intenties van een persoon. Desillusie speelt in veel gevallen een belangrijke rol bij terugkeer. Dat sommigen teleurgesteld terugkeren, wil niet zeggen dat ze hun radicale ideeën of gewelddadig gedrag hebben afgezworen.

Aanpak terugkeerders

Op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de Aanpak terugkeerders te vinden. Hierin wordt een overzicht gegeven van de maatregelen die worden ingezet om de potentiële dreiging die van terugkeerders uitgaat te verminderen.