De AIVD als werkgever

De AIVD is een gewone werkgever waar je buitengewoon werk kunt doen. Werk waarmee je in bepaalde functies direct (en in andere indirect) bijdraagt aan het zo veilig mogelijk maken en houden van Nederland.

De AIVD maakt deel uit van de Rijksoverheid. Dit betekent dat voor jou dezelfde (goede) primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden gelden als voor andere ambtenaren. Bij het vaststellen van je salaris hanteren we een schalensysteem van in totaal 19 schalen.
 
De zwaarte van je functie bepaalt de salarisschaal en bij onze vacatures staat altijd precies vermeld wat je gaat verdienen.

AIVD-toelage

Daarnaast ontvang je bij de AIVD elke maand een speciale toelage op je salaris. Deze bijdrage is om je te compenseren voor bepaalde beperkende omstandigheden waaronder je bij ons werkt.

Naast het salaris en de toelage bouw je 16,37% van je jaarsalaris op als Individueel Keuzebudget (IKB). Hierin zijn onder andere je vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering opgenomen.

Per jaar krijg je bij een fulltime dienstverband ook 144 verlofuren en 64 flexibele (bovenwettelijke) uren. Je kunt jouw IKB gebruiken voor het bij- of verkopen van uren of dit geld besteden aan een nieuwe fiets. Je bouwt pensioen op bij het ABP. Tot slot hebben we goede regelingen voor ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en vergoedingen woon-werkverkeer.

'De AIVD omarmt diversiteit en inclusie. Wij vinden verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten belangrijk en een verrijking voor de dienst.'

Niet praten over je werk

Bij de AIVD doen we interessant en - soms - spannend werk. Het kan lastig lijken om daar in je privéomgeving niet over te mogen praten, maar de ervaring leert dat niet praten over je werk snel went. Met collega's onderling kan dit natuurlijk wel. 

Ook bepaalde publieke optredens of reizen naar sommige landen kunnen niet als je bij ons werkt. Werken doe je vooral op kantoor. Kunnen thuiswerken is sterk afhankelijk van jouw functie en vakgebied en is vanwege de vertrouwelijkheid van ons werk vaak eerder uitzondering dan regel. Twijfel je over de mogelijkheden voor de functie waarop je solliciteert? Vraag ernaar in het selectiegesprek.

Als je het lastig vindt om dergelijke beperkingen te accepteren of je eraan te houden, is het goed om je voor je sollicitatie af te vragen of een baan bij ons bij je past.

We doen het samen

Bij de AIVD werken wij veel in teams. Elk team heeft zijn eigen aandachtsgebied, bijvoorbeeld terrorisme in een bepaald deel van de wereld. In zo'n team zitten onderzoekers, documentalisten, analisten, ICT'ers en mensen die bepaalde talen spreken.

Dit betekent dat je samenwerkt met een diverse groep collega's uit het eigen team of een andere afdeling die - elk vanuit hun eigen expertise - iets bijdragen; mensen die jou inspireren en uitdagen.

De AIVD omarmt diversiteit en inclusie en wil graag dat medewerkers zich thuis voelen. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten zijn een verrijking voor onze organisatie. 

Bij ons is iedereen die aan de voorwaarden voor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) voldoet welkom, ongeacht culturele achtergrond, arbeidsvermogen, leeftijd, gender of seksuele voorkeur. 

'Er is veel ruimte om je te blijven ontwikkelen. Ook overstappen naar een nieuw vakgebied behoort tot de mogelijkheden.'

Jouw ontwikkeling staat voorop

Behalve dat wij het belangrijk vinden dat je het beste uit jezelf kunt halen, hebben we ook te maken met snel veranderende omstandigheden en technologieën.

Bij de AIVD is daarom veel ruimte om je te blijven ontwikkelen en passende opleidingen te volgen. Bovendien kun je binnen de organisatie verschillende kanten op of een overstap maken naar een ander, nieuw vakgebied.

Ga terug naar de overzichtspagina: Werken bij de AIVD.