Iets voor jou?

Bij de AIVD werken houdt in dat je jouw taken uitvoert in bijzondere, maar soms ook lastige omstandigheden. Het betekent samenwerken met mensen met uiteenlopende expertises en achtergronden, in een omgeving waar hoge eisen worden gesteld. Aan de medewerkers én aan hun resultaten.

Hieronder leggen we je een paar scenario’s voor. Dit is niet exact wat je bij ons zult tegenkomen, maar het zijn vergelijkbare situaties en ze laten zien dat je in dit werk met lastige dilemma’s te maken kunt krijgen. 

Goed om te weten: in werkelijkheid gaat het om beslissingen die je nooit in je eentje zult nemen.

Scenario 1

Je werkt als audiobewerker en luistert een gesprek af tussen twee mensen waarin ze het hebben over hun plannen om een molotovcocktail naar een moskee te gooien.

In dit gesprek hoor je hen ook spreken over de komst van 'verse meiden uit Polen'. Daaruit leid je af dat jouw targets zich blijkbaar óók bezighouden met mensensmokkel of moderne slavernij.

Als je de informatie doorgeeft aan de politie betekent dat het einde van het onderzoek naar de aanslag op de moskee. Als je de informatie niet doorgeeft, worden Oekraïense vrouwen het slachtoffer. Kun je met zo'n dilemma omgaan?

Scenario 2

Je werkt als inlichtingenofficier en bent erachter gekomen dat een geradicaliseerde moslim van plan is om over een paar dagen met een busje in te rijden op de bezoekers van een druk bezocht popfestival.

Hoewel alle instanties hard werken om deze aanslag te voorkomen, kan het natuurlijk zijn dat er toch iets plaatsvindt.

Toevallig hoor je jouw buurmeisje zeggen dat ze van plan is om naar dit popfestival te gaan en dat ze zich er erg op verheugt. Omdat je niets over je werk mag zeggen, kun je haar niet waarschuwen.

Kun je in zo'n geval je mond houden?

Scenario 3

Je bent aanwezig op een reünie van je oude middelbare school. Je oud-klasgenoten vertellen uitgebreid over hun carrières en het interessante werk dat ze doen.

Jouw werk is nog tien keer interessanter, maar als wordt gevraagd wat jij tegenwoordig doet, moet je een verhaal vertellen dat misschien niet helemaal waar is of proberen het zo snel mogelijk over iets anders te hebben.

Met het risico dat je klasgenoten je in het beste geval een suffe ambtenaar vinden. Vind jij status belangrijk of is het voor jou voldoende om alleen met je collega's over je werk te kunnen praten en successen te delen?

'Heftige dingen kunnen door je hoofd blijven spoken, daar moet je tegen kunnen.'

Match of geen match

Op deze pagina hebben we je een indruk gegeven van - soms heftige - zaken en dilemma's waar je in bepaalde AIVD-functies mee geconfronteerd kunt worden. 

We hopen dat het je helpt om een weloverwogen keuze voor onze organisatie te maken.

Ga terug naar de overzichtspagina: Werken bij de AIVD.