Podcast: De Dienst

Wil je graag bij de AIVD werken? Leer ons alvast beter kennen en luister onze podcast. In 'De Dienst' onderzoekt Liesbeth Rasker met AIVD'ers bedreigende situaties voor de nationale veiligheid. Elke gesprekspartner brengt Liesbeth én de luisteraar een stap verder in het onderzoek.

Er zijn tot nu toe drie seizoenen gemaakt van 'De Dienst'.  In het eerste deel hoor je hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. In het tweede seizoen staat het onderzoeken van een cyberdreiging centraal. Deel drie gaat over een gezamenlijk onderzoek van de AIVD en MIVD naar massavernietigingswapens.

De AIVD-podcast wordt gepresenteerd door Liesbeth Rasker.

'In deze podcast krijg je een uniek inkijkje in de spannende wereld van een inlichtingen- en veiligheidsdienst.'

Hoewel het steeds om fictieve verhalen gaat - het is niet echt zo gebeurd - zijn het wel situaties waarmee AIVD-teams te maken hebben.

Daarnaast komen alle stappen aan bod die wij ook zouden zetten in een echt onderzoek. En de AIVD'ers die in deze serie aan het woord komen? Die werken allemaal ook echt bij de dienst.

Waarheidsgetrouw beeld

Deze podcast schetst een waarheidsgetrouw beeld van onze organisatie en geeft een uniek inkijkje in hoe een inlichtingen- en veiligheidsdienst te werk gaat als iets (of iemand) een serieuze dreiging vormt voor de veiligheid van Nederland. 

Zo proberen wij de luisteraars een beter beeld te geven van ons werk én het belang van ons werk.

Beeld: ©iStockphoto

Waar te beluisteren?

Seizoen 1: 'De Dienst'

Liesbeth Rasker probeert de beweegredenen en plannen van target 'Sander' te duiden en werkt hiervoor samen met echte AIVD'ers uit de hele organisatie. Heeft deze chemiestudent slechts een brede interesse of is hij een potentiële bommenbouwer?

Seizoen 2: 'De Dienst: Operatie POSITRON'

Dit seizoen, waarin Liesbeth opnieuw de samenwerking opzoekt met AIVD-collega's, draait om een onderzoek naar een cyberaanval. Een nieuw aspect was dat luisteraars zelf een actieve rol konden spelen in het onderzoek door technische challenges op te lossen. 

Hoewel deze opdrachten niet meer online staan, kun je uiteraard nog steeds naar deze serie luisteren en uitvinden of Liesbeth en het team de oorsprong van deze aanval weten te achterhalen.

Seizoen 3: 'De Dienst: Operatie SCUBADIVE'

In het derde seizoen loopt Liesbeth mee met de Unit Contraproliferatie, een gezamenlijk team van de AIVD en de MIVD. Contraproliferatie staat voor het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens. Waarom wil een buitenlandse tussenhandelaar deze apparatuur kopen bij een Nederlands bedrijf?

Alle afleveringen staan op: 

Ga terug naar de overzichtspagina: Werken bij de AIVD.