Vakgebieden en functies

Samen met meer dan 2000 collega's werken we elke dag in een innovatieve omgeving aan de veiligheid van Nederland, nu en in de toekomst. Van operationele functies die je alleen bij een inlichtingen- en veiligheidsdienst vindt tot meer gangbare banen, zoals secretaresses, archivarissen, inkoopmanagers en adviseurs.

Wat jouw werkervaring, opleidingsniveau of specifieke talent ook is: de kans is groot dat je bij de AIVD een baan vindt waarin je je ei kwijt kunt en jezelf verder kunt ontwikkelen in je vak.

Voor de meeste inlichtingenfuncties, zoals acquisiteur of inlichtingenofficier, bestaat geen standaardopleiding- of cursus. Nieuwe medewerkers volgen hiervoor bij ons een interne opleiding.

Wel vinden we het belangrijk dat sollicitanten affiniteit hebben met ons werkveld en in staat zijn om snel belangrijke verbanden te leggen tussen situaties, vraagstukken of gegevens. Of bereid zijn om zich hierin verder te ontwikkelen.

De inhoud van het werk, de manier waarop je taken uitvoert en binnen welk teamverband je dat doet, hangt voor een groot deel af van jouw vakgebied en de directie waar jouw functie onder valt. Bekijk onderstaand overzicht voor een indicatie van de mogelijkheden.

'Veel AIVD'ers werken dagelijks met vertrouwelijke informatie (staatgeheimen): daarom werk je meestal op kantoor.'

Omdat je in veel functies met vertrouwelijke informatie (staatsgeheimen) werkt, is thuiswerken bij de AIVD zeker geen vanzelfsprekendheid. Of jij jouw baan straks (gedeeltelijk) vanuit huis kunt vervullen, hangt af van de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de afdeling waar je werkt.

Wanneer is thuiswerken mogelijk?

Voor een communicatie- of inkoopadviseur, die veel in contact staat met de buitenwereld, is het makkelijker om een of meerdere dagen thuis te werken dan voor een inlichtingenofficier die onderzoek doet naar een target.

Voor alle AIVD-functies geldt dat je - in vergelijking met andere overheidsinstanties - bovengemiddeld vaak op kantoor aanwezig bent. De ervaring leert dat dit snel went, maar het is wel iets om je bewust van te zijn als je bij ons solliciteert.

In het sollicitatiegesprek lichten we graag toe wat er in jouw situatie wel (en niet) mogelijk is.

Soorten functies bij de AIVD

Verhalen uit de praktijk

Benieuwd hoe een typische werkdag van een software engineer, full stack developer, acquisiteur of recruiter  eruit ziet? Lees onze praktijkverhalen.

Of ga terug naar de overzichtspagina: Werken bij de AIVD.