Acquisiteur

Acquisiteur betekent letterlijk: verwerver. Vroeger werd deze baan runner of operateur genoemd. Acquisiteurs halen informatie op door met mensen te praten. In deze functie werk je dan ook vaak buiten de deur. De meeste acquisiteurs hebben minstens een HBO-opleiding afgerond.

'In mijn functie als acquisiteur voer ik gesprekken met allerlei verschillende mensen. Sterker nog: praten is mijn werk. Ik ben dus niet bang om op vreemden af te stappen. Als ik wel verlegen was geweest, had ik dit werk niet kunnen doen.

De mensen met wie ik praat, noemen we bij de AIVD menselijke bronnen. Zij geven mij informatie over concrete dreigingen voor onze nationale veiligheid, zoals terrorisme, radicalisering, extremisme, spionage of verspreiding van massavernietigingswapens.

Vaak zijn het mensen in de omgeving van gevaarlijke personen en willen zij met ons praten, omdat ze zich zorgen maken. De personen over wie zij informatie geven, zijn vaak tot alles in staat als ze zich bedreigd voelen.

Wie onze bronnen zijn, is topgeheim. Deze mensen nemen een enorm risico en daarom zijn wij het aan hen verplicht om hen te beschermen.'

'Tijdens gesprekken probeer ik antwoord te krijgen op specifieke onderzoeksvragen.'

Antwoord op specifieke vragen

'AIVD-onderzoeken worden geleid door inlichtingenofficieren. In overleg met mijn collega bereid ik mijn gesprekken met bronnen voor.

We bepalen samen welke personen ons mogelijk de benodigde informatie kunnen geven en met wie ik dus een gesprek moet aangaan. Vervolgens probeer ik in de gesprekken de antwoorden op specifieke vragen te krijgen.

Van die gesprekken maak ik op kantoor een verslag, dat ik vervolgens aan de inlichtingenofficier geef. De inlichtingenofficier verzamelt alle informatie en deelt die kennis met een analist, die vervolgens het onderzoekverslag schrijft.'

'Ik ben vaak onderweg en moet ook wel eens voor mijn werk naar het buitenland.'

Geheime identiteit

'Ik heb bepaald geen typische baan. Als acquisiteur ben je veel onderweg en soms moet ik ook naar het buitenland voor mijn werk.

De dreiging voor Nederland komt namelijk steeds vaker van personen of groepen uit andere landen; voor sommige onderzoeken is het daarom nodig om in die landen te kijken wat er gebeurt en ter plaatse met mensen te praten.

De mensen over wie ik informatie inwin, zijn over het algemeen niet zo van ons gediend. Daarom is het voor mijn eigen veiligheid cruciaal dat mijn identiteit geheim blijft. Maar ook voor mijn bronnen is deze geheimhouding van levensbelang. Zij lopen groot gevaar als iemand ze ziet terwijl ze in gesprek zijn met een AIVD'er.'

Meer weten?

Meer ervaringen van AIVD'ers lezen? Ga terug naar het overzicht.