Beveiliger

Als beveiliger voor de AIVD heb je een belangrijke taak. Jij houdt het gebouw en de medewerkers veilig en zorgt dat staatsgeheimen niet op straat komen te liggen. 

'Elke dienst beginnen we met een briefing. Zo is iedereen op de hoogte van wat er speelt en wat we die dag kunnen verwachten. Onze werkplek is steeds anders. Soms start ik als centralist, de andere keer ontvang ik bezoekers bij de bezoekersingang of sta ik bij de personeelsingang. 

Ook begeleid ik soms in- en externe bijeenkomsten. Die afwisseling maakt het werk leuk.'

'Door het brede aanbod van opleidingen kun je hier steeds blijven leren.'

'Hiervoor werkte ik bij een particulier beveiligingsbedrijf. Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt. We hebben prima arbeidsvoorwaarden: je hoeft hier nooit onmogelijke diensten te draaien. En je bent om het weekend vrij.

Mijn collega’s en ik draaien een volcontinu rooster. Dat betekent dat je de ene keer vroeg in de ochtend begint, maar ook middag- en nachtdiensten draait. Ook fijn is de jaarplanning. Ik weet bijvoorbeeld nu al welke feestdagen ik moet werken en welke niet.'

In het opleidingsplan voor beveiligers is een breed scala aan interessante opleidingen beschikbaar, zoals het omgaan met X-ray-apparatuur en BHV. Je kunt jezelf hier blijven ontwikkelen. Laatst heb ik een opleiding Predictive Profiling gedaan. Je leert dan bijvoorbeeld afwijkend gedrag herkennen, zodat je een situatie nog beter en sneller kan inschatten.'
 

'Je moet hier wel alert blijven: er kan altijd iets gebeuren waardoor jij in actie moet komen.'

'De meeste mensen in het gebouw werken tijdens kantooruren. 's Avonds en 's nachts zijn de diensten rustiger. Dat betekent natuurlijk niet dat je kan gaan zitten suffen. Het werk is heel gevarieerd en er kan altijd iets gebeuren waarbij je meteen scherp moet zijn. 

Zelf nadenken wordt enorm gewaardeerd. Natuurlijk is er een leidraad en zijn er afspraken, maar het is niet zo dat de leidinggevende je alles voorkauwt. 

Soms kom je in een situatie waarin je zelf snel een beslissing moet nemen. Dan kan het van 0 naar 100 gaan in twee seconden. En dan heb jij de regie. Dat vond ik in het begin best spannend, maar daar wen je snel aan. Gelukkig zijn er altijd ervaren collega’s in de buurt om je te helpen. 

Er heerst hier onderling een goede sfeer. Binnen de groep beveiligers, maar ook met collega's van andere organisatieonderdelen. We worden vaak gevraagd om vanuit onze expertise mee te kijken. Je werkt toch met zijn allen aan hetzelfde doel - de veiligheid van Nederland - en daar is iedereen van doordrongen.'

Meer praktijkverhalen lezen?

Ga terug naar de overzichtspagina van Verhalen in de praktijk.