Documentalist

Als documentalist bij de AIVD houd je je bezig met de verwerking van informatie uit onderzoeken. Belangrijk werk, want het goed vastleggen van informatie is essentieel voor de onderzoeken die we als dienst doen.

'Ik voel me op het werk een spin in het web. In mijn team ben ik de schakel tussen inlichtingenofficieren, analisten en andere collega’s. Ik kan soms wel met duizend dingen tegelijk bezig zijn en dat maakt mijn werk heerlijk afwisselend.  

Mijn team doet onderzoek naar beïnvloedingsactiviteiten van buitenlandse overheden in Nederland. Het is mijn taak om alle informatie die over ons onderwerp binnenkomt te verwerken en goed op te slaan. Ook doe ik naslagen om de gegevens beter te kunnen duiden.'

'Mijn belangrijkste taak: ervoor zorgen dat binnengekomen informatie goed wordt verwerkt.'

'Het is enorm belangrijk dat relevante onderzoeksinformatie goed en snel terug te vinden is. Alleen zo kunnen we bij de AIVD gedegen onderzoek doen. 

Dit is ook belangrijk voor de commissie die toezicht houdt op het functioneren van de dienst. Wij moeten altijd kunnen uitleggen waarom we gegevens over iets of iemand hebben verzameld en opgeslagen.

Voor mij is dit de ideale baan, omdat ik het heel leuk vind om te zoeken in de systemen en te puzzelen met lastige opgaven. Het geeft veel voldoening dat ik op deze manier een bijdrage lever aan lopende onderzoeken.'

'Een goede documentalist is nauwkeurig, dienstverlenend en kan goed prioriteren.'

'Wat iemand een goede documentalist maakt? Je moet in ieder geval nauwkeurig, dienstverlenend en nieuwsgierig zijn. Goed kunnen prioriteren is ook belangrijk. Iedereen wil namelijk iets van je – en natuurlijk liever gisteren dan vandaag.

Ik werk hier al zo’n achttien jaar en voel me nog steeds thuis. Dat is fijn, omdat je als AIVD'er moeilijk kunt praten over wat je op het werk meemaakt. 

Wanneer jouw team onderzoek doet naar een heftige gebeurtenis in het buitenland, kun je altijd je hart luchten bij collega's. Op zulke momenten zorgen we echt voor elkaar. Maar we lachen natuurlijk ook veel en doen samen leuke dingen. Daarnaast doe ik mee aan activiteiten van onze personeelsvereniging. Zo kan ik me ook goed ontspannen.'

Meer weten?

Benieuwd naar het hele persoonlijke verhaal van deze documentalist? Lees meer op Werken voor Nederland.

Ook andere ervaringen van AIVD'ers lezen? Ga terug naar het overzicht.