Secretaresse

Als je als secretaresse bij de AIVD komt werken, zul je merken dat geen dag hetzelfde is. Het is een gevarieerde baan, waarbij je teams ondersteunt en de mensen ontzorgt. Je neemt medewerkers dingen uit handen, waardoor zij hun werk goed kunnen doen. 

‘Bij mijn vorige werkgever was ik regelmatig ’s avonds en in het weekend dingen nog aan het regelen. Dat hoeft hier niet, want we werken niet thuis. Heerlijk, vind ik. Aan het einde van de dag stap je de deur uit en dan kun je je werk loslaten. Je bent op dat moment écht vrij.’

'Je moet een beetje kunnen toveren met agenda’s en afspraken.'

‘Ik houd de agenda van een aantal personen bij en plan afspraken in. Dat kan soms best een uitdaging zijn: je moet dan net dat ene moment zien te vinden waarop iedereen kan. Het vereist ook wel wat creativiteit en geduld om net zo lang te puzzelen en te schuiven tot het lukt.

Regelmatig zit ik bij overleggen om er een verslag van te maken en ik houd een aantal mailboxen bij. Zo hoor en zie je van alles en krijg je veel mee van wat er in de organisatie speelt. Ook het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten hoort bij mijn functie. Dat alles bij elkaar maakt het werk heel afwisselend.’

‘Met elkaar zorgen we dat het werk afkomt.’

‘Op sommige momenten kan het behoorlijk druk zijn. Dan steken we met zijn allen flink de handen uit de mouwen. Het is dan belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en je werk goed te organiseren, want het werk moet wel af.

Als een team overloopt, staan er altijd collega’s klaar om een handje te helpen. Op momenten dat het bij jou wat rustiger is kun jij dan weer ergens anders bijspringen, of juist dingen oppakken die zijn blijven liggen. Gelukkig hebben we een hele fijne en diverse groep secretaresses. De dienst geeft mij een echt familiegevoel.

Natuurlijk word je hier niet zomaar in het diepe gegooid, je krijgt een uitgebreid inwerktraject. Maar je moet niet bang zijn om ook zelf op ontdekkingstocht te gaan. Zelf initiatief nemen en soms ook knopen durven doorhakken is belangrijk in deze rol.

De belangrijkste reden voor mij om een paar jaar geleden bij de AIVD te solliciteren was een hele praktische: het is lekker dichtbij. Ik woon in de buurt van Zoetermeer en kan op de fiets. Toch koos ik ook bewust voor de AIVD als werkgever. Het is fijn om voor een bijzondere organisatie te werken en nuttig werk te doen. Voor mij is het een wereldbaan!’

Meer praktijkverhalen lezen?

Ga terug naar de overzichtspagina van Verhalen uit de praktijk.