Spion

Je zou zeggen dat iedereen die bij de AIVD werkt spion is. Toch bestaat die functie bij ons niet. De taken die spionnen in films allemaal in hun eentje uitvoeren, zijn bij de AIVD verdeeld over verschillende functies.

Net als James Bond?

'De meeste mensen denken bij een spion aan James Bond. Maar bij de AIVD doet niemand precies wat hij doet. Zo dragen wij geen wapens en we hebben ook geen licence to kill. Het belangrijkste verschil is misschien wel dat geen enkele AIVD'er alle taken van '007' uitvoert. 

De beroemde Britse spion heeft meerdere taken die je bij de AIVD ook tegenkomt. Zo legt hij contact met mensen om informatie te vergaren. Ook plaatst hij wel eens een microfoontje of een camera op een handige plek en luistert hij die gesprekken af. En tot slot volgt en observeert hij mensen.

Het bespioneren van een persoon, organisatie of een ander land wordt bij de AIVD door meerdere mensen gedaan. Een acquisiteur legt contact met mensen, de technicus plaatst microfoons of camera's, de audiobewerker beluistert gesprekken en een volger volgt en observeert mensen.'

'Soms komen wij zelf in actie, maar niet om iemand te arresteren. AIVD'ers hebben ook geen 'licence to kill''

Ambtsbericht

'James Bond mag ook graag zelf ingrijpen in om eigenhandig grote rampspoed te voorkomen. De AIVD laat dat laatste meestal over aan andere instanties.

Als wij aanwijzingen hebben dat iemand plannen maakt om de nationale veiligheid in gevaar te brengen, melden wij dit in een ambtsbericht aan bijvoorbeeld de politie en justitie. Als het goed is, komt in het politieonderzoek mede door onze informatie voldoende bewijsmateriaal naar boven om de persoon in kwestie te kunnen oppakken.

Op deze manier houdt de AIVD gevaarlijke personen via een omweg tegen. Soms komen wij ook zelf in actie, maar niet om iemand te arresteren of aan te houden.

We kunnen personen om wie het gaat bijvoorbeeld wel laten weten dat we op de hoogte zijn van hun plannen, zodat ze deze niet meer durven uit te voeren.'

'AIVD'ers vertellen - ongeacht hun functie - meestal niet aan hun omgeving dat ze hier werken'

Niet altijd een kantoorbaan

'Veruit de meeste AIVD'ers werken op kantoor, voor hen is het werk veilig. Voor collega's met de klassieke spionnentaken, onder wie acquisiteurs en technici, kan het werk een stuk spannender zijn.

Voor de meeste functies geldt dat medewerkers het vrijwel niemand in de buitenwereld vertellen dat zij bij de AIVD werken. Zij werken in de schaduw. Slechts van een paar mensen is dat wel bekend. Onze directeur-generaal is bijvoorbeeld het gezicht van de dienst.'

Meer weten?

Meer ervaringen van AIVD'ers lezen? Ga terug naar het overzicht.