Technicus

Een technicus bij de AIVD werkt aan allerlei creatieve technische oplossingen. Zijn of haar kantoor ziet er dan ook uit als een halve werkplaats.

Geen Aston Martin

'De meeste technici bij ons hebben een MBO- of HBO-opleiding op het gebied van elektrotechniek of elektronica gevolgd. Het valt me altijd op hoe slim en creatief ze zijn. Wat niet wegneemt dat je wat dit werk betreft het meeste in de praktijk leert.

Mijn werk heeft wel iets weg van het werk van Q in de James Bond-films. Al heb ik hier nog nooit een Aston Martin gezien.

Ik bedenk technische oplossingen die inlichtingenofficieren en acquisiteurs tijdens een onderzoek kunnen gebruiken. Op kantoor maak, bedenk en repareer ik deze technische middelen voor onze onderzoekers.

Soms ga ik zelf op pad, want ik moet er ook voor zorgen dat de apparaten en apparaatjes die ik maak op de juiste plek terechtkomen. Een microfoon of camera komt tenslotte niet ergens vanzelf en moet vervolgens zorgvuldig en vooral ongemerkt worden verborgen.'

'De snufjes die wij bedenken, maken en ergens plaatsen mogen niet ontdekt worden.'

Experimenteren

'Ik krijg bij de AIVD alle ruimte om te experimenteren en heb veel plezier in wat ik doe. Het lukt me altijd om apparatuur te plaatsen zonder dat mensen dat in de gaten hebben.

Dat is maar goed ook, want zodra mensen te weten komen dat ik een AIVD'er ben, kan ik mijn werk niet meer doen. Bovendien loop ik gevaar als de verkeerde mensen mijn identiteit achterhalen.

Daarom vertel ik nooit iets over mijn werk, zelfs niet aan familie en vrienden. Op deze manier zadel ik hen niet op met een geheim dat zij niet mogen doorvertellen.'

Meer weten?

Meer ervaringen van AIVD'ers lezen? Ga terug naar het overzicht.