AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip. Het NBV brengt iedere kerst een puzzel uit vol cryptische opgaven die de hersens flink doen kraken. Ga jij de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen? De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Wat is de AIVD kerstpuzzel?

De puzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Oorspronkelijk vooral bedoeld om systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt sinds 2011 ook op de website geplaatst. Sindsdien gaan veel mensen - en ook steeds vaker teams - de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen.

Sinds 2019 brengen we aparte edities van de puzzel uit voor twee doelgroepen: de AIVD kerstpuzzel en de AIVD juniorkerstpuzzel. Ook dit jaar zijn er twee nieuwe puzzels om je bij de kerstboom mee te vermaken, in een jaar waarin het doorgaan van feestelijke tradities weer niet vanzelfsprekend is.

En om mee te puzzelen hoef je wederom niet uit die luie stoel te komen, dus je kunt weer volledig coronaproof met de opgaven aan de slag!

Gemaakt door het NBV

De kerstpuzzel wordt gemaakt door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV).

NBV'ers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Zij kunnen als geen ander de cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten bedenken en jureren.

Lees meer op de pagina Over de kerstpuzzel.

Uitslag AIVD (junior)kerstpuzzel 2021 bekend

De laatste editie van de puzzels, de AIVD kerstpuzzel en AIVD juniorkerstpuzzel 2021, zijn gepubliceerd op dinsdag 14 december 2021. 

De uitslag en uitwerkingen van deze puzzels hebben wij bekendgemaakt op 21 februari 2022. Lees het nieuwsbericht of download de oplossingen voor beide edities: