AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip. Het NBV (Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging) brengt iedere kerst een puzzel uit vol cryptische opgaven die de hersens flink doen kraken. Ga jij de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen? De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Wat is de AIVD kerstpuzzel?

De puzzel is een jaarlijkse kerstraditie van de AIVD. Oorspronkelijk vooral bedoeld om systhematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt sinds 2011 ook op de website geplaatst. Sindsdien gaan veel mensen - en ook steeds vaker teams - elk jaar de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen.

De kerstpuzzel wordt ieder jaar gemaakt door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV). NBV'ers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Zij kunnen dus als geen ander de creatieve en soms cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten bedenken en jureren.

Kijk voor meer informatie op de pagina Over de kerstpuzzel.

Nieuw: AIVD juniorkerstpuzzel

Dit jaar is er ook een AIVD juniorkerstpuzzel. Het gaat om een pilot waarbij gehoor is gegeven aan het verzoek van schoolklassen om een speciale kerstpuzzel te maken voor jongere puzzelaars van 10 tot en met 15 jaar oud.

Het voornaamste doel is om jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met het vakgebied van het NBV en deze creatieve manier van denken.

Opgavenformulier downloaden

Download hier de opgaven voor de AIVD kerstpuzzel en AIVD juniorkerstpuzzel. De oplossingen kunnen direct worden ingevuld in het opgavenformulier. Op onderstaande downloadpagina's zijn inmiddels richtlijnen voor de 'enveloppenopdracht' gepubliceerd.

Beide edities zijn gepubliceerd op woensdag 11 december 2019. Het was tot en met dinsdag 14 januari (deadline: 23.59 uur) mogelijk om oplossingen in te sturen. De uitslag en uitwerkingen voor beide puzzels worden in de loop van 2020 bekendgemaakt.

Hint nodig?

Tot het zover is, kun je wellicht met onze hints de lastigste opgaven van deze editie alsnog oplossen: