Uitwerkingen AIVD juniorkerstpuzzel 2020

Wil jij weten hoe jij de AIVD juniorkerstpuzzel 2020 hebt gemaakt? Download de uitwerkingen om daarachter te komen. De puzzelmakers geven bij iedere opgave tekst en uitleg over de oplossingen. Klik hier om naar de uitwerkingen van de AIVD kerstpuzzel 2020 te gaan.

Disclaimer: de uitwerkingen van de juniorkerstpuzzel zijn geüpload als interactief PDF-bestand. Meerdere opdrachten zijn verwerkt in afbeeldingen. Daarmee voldoet dit formulier mogelijk niet aan alle toegankelijkheidseisen. Meer weten? Kijk op aivd.nl/toegankelijkheid.

Uitslag bekend: belangrijkste feiten en cijfers

Op 25 juni 2021 is de uitslag van de AIVD juniorkerstpuzzel 2020 bekendgemaakt. Hieronder hebben we de leukste weetjes, cijfers en andere bijzonderheden van deze editie op een rij gezet:

  • Aantal inzendingen: 93, waarvan 22 junioren uit de doelgroep tot 16 jaar.
  • De puzzelmakers vermoeden dat de coronalockdown in december en januari ervoor heeft gezorgd dat er minder klassen gezamenlijk hebben kunnen meedoen.
  • De winnares van vorig jaar heeft ook deze editie op haar naam geschreven: ze haalde een score 92, slechts 2 punten meer dan de nummer twee. 
  • Zowel de winnares als de runner-up heeft alleen een fout antwoord gegeven op opgave 8. Het verschil voor de winst zat in het wel of niet vinden van themahints. 
  • Een kleine troost voor andere deelnemers is wellicht dat deze winnares haar titel volgend jaar niet nog eens kan prolongeren, omdat ze dan te oud is om mee te doen voor de winst. Alhoewel… Wie weet of ze straks net zulke hoge ogen gaat gooien bij de 'volwassen' puzzel.