AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip. Het NBV brengt iedere kerst een puzzel uit vol cryptische opgaven die de hersens flink doen kraken. Ga jij de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen? De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Wat is de AIVD kerstpuzzel?

De puzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Oorspronkelijk vooral bedoeld om systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt sinds 2011 ook op de website geplaatst. Sindsdien gaan veel mensen - en ook steeds vaker teams - de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen.

De AIVD viert in 2020 twee bijzondere jubilea. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst bestaat 75 jaar en van de AIVD kerstpuzzel komt dit jaar in het openbaar alweer de 10e editie uit, in een jaar waarin het doorgaan van feestelijke tradities niet vanzelfsprekend is.

Helemaal fijn: je hoeft er je luie stoel niet voor uit, dus je kunt volledig coronaproof aan de slag.

De kerstpuzzel wordt gemaakt door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV). NBV'ers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Zij kunnen als geen ander de cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten bedenken en jureren.

Lees meer op de pagina Over de kerstpuzzel.

AIVD juniorkerstpuzzel is een blijvertje

In 2019 kwam voor het eerst ook een AIVD juniorkerstpuzzel uit. Het voornaamste doel van de junioreditie is om jongeren tot en met 15 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met het vakgebied van het NBV en deze creatieve manier van denken.

De eerste juniorpuzzel is vorig jaar enthousiast ontvangen door de doelgroep (en bleek eveneens populair onder oudere deelnemers die de gewone puzzel nog te lastig vonden).

Daarom ligt er ook dit jaar weer een junioreditie voor jullie klaar. De juniorkerstpuzzel is dus niet langer een pilot, maar een definitieve toevoeging aan de rijke kerstpuzzeltraditie.

Download opgaven, hints en het antwoordformulier

De AIVD kerstpuzzel en AIVD juniorkerstpuzzel zijn op 9 december 2020 gepubliceerd. Lees het nieuwsbericht of download hieronder de opgaven- en antwoordformulieren voor beide puzzels:

Uitwerkingen 2020 bekend

De uitwerkingen van beide puzzeledities zijn bekendgemaakt op 16 februari 2021. Eerder dan de meesten van jullie van ons gewend zijn, maar de ervaring leert dat veruit de meeste deelnemers vooral uitkijken naar de oplossingen.

De puzzelmakers hebben de uitslag en winnaars van deze editie op 25 juni 2021 bekendgemaakt.