AIVD-publicaties over cyberdreiging

De AIVD brengt, onder meer in samenwerking met de MIVD en NCTV, publicaties uit over het aandachtsgebied cyberdreiging. Hier vindt u meer informatie en links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.

Cyberaanvallen door statelijke actoren: 7 manieren om een aanval te stoppen (2021)

De cyberdreiging tegen Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze publicatie van de AIVD en MIVD geeft inzicht in de dreiging van cyberaanvallen en geeft praktische tips om een aanval te herkennen en te voorkomen.

Download deze publicatie in het:

Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA) (2021)

Nationale veiligheidsbelangen zijn kwetsbaar en worden bedreigd en aangetast door andere landen, zoals China en Rusland. Ook andere organisaties die worden aangestuurd door die landen (statelijke actoren) houden zich hiermee bezig in Nederland. Tegenmaatregelen zijn belangrijk.

Download deze publicatie in het:

Offensief cyberprogramma: een ideaal businessmodel voor staten (2019)

Publicatie over de aantrekkelijkheid van digitale aanvallen door staten. De inzet ervan wordt steeds attractiever. De kosten en de afbreukrisico's van dergelijke aanvallen zijn laag, terwijl de reikwijdte en de opbrengsten enorm zijn.

Download deze publicatie in het:

Cybersecuritybeeld Nederland: CSBN 2020

De NCTV brengt jaarlijks het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) uit. Het CSBN 2020 biedt inzicht in de dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot de nationale veiligheid en is mede tot stand gekomen dankzij informatie van de AIVD.

Download dit rapport in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Klik hier voor een compleet overzicht van AIVD-documenten over cyberdreiging.

Ga terug naar cyberdreiging.