AIVD-publicaties over cyberdreiging

De AIVD brengt, onder meer in samenwerking met de MIVD en NCTV, publicaties uit over het aandachtsgebied cyberdreiging. Hier vindt u meer informatie en links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.

Cybercheck: ook jij hebt  supply chain risico’s!
Beeld: ©NCSC

Cybercheck: ook jij hebt supply chain risico’s!

Deze publicatie biedt een handreiking voor het inventariseren en beheersen van supply chain risico’s voor producten en diensten uit landen met een offensief cyberprogramma. Het is ontwikkeld door de AIVD, CIO Rijk, het NCSC en de NCTV.

Download deze publicatie in het:

AI-systemen: ontwikkel ze veilig (2023)

Steeds meer computersystemen maken gebruik van artificële (of kunstmatige) intelligentie (AI). De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. In deze brochure deelt de AIVD manieren waarop AI-systemen kunnen worden aangevallen en hoe organisaties zich hiertegen kunnen verdedigen.

Download deze publicatie in het:

Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA 2022)

Andere landen, waaronder Rusland en China, bedreigen steeds meer en op verschillende manieren de Nederlandse nationale veiligheid. Dit komt onder meer door ingrijpende internationale ontwikkelingen die voor instabiliteit zorgen. De meest opvallende en zorgelijke ontwikkeling is natuurlijk de oorlog in Oekraïne, die aan verschillende nationale veiligheidsbelangen raakt. 

Download deze publicatie in het:

Verdedigbaar Netwerk - Hoe doe je dat? (2021)

Hoe voorkom je dat jouw organisatie stil komt te liggen door een cyberaanval? En de spreekwoordelijke voordeur goed op slot zit, terwijl aan de achterkant nog een raam openstaat? De NBV-cybersecurityaanpak helpt ICT-beveiligers om zelf keuzes te maken voor de organisatie en deze te onderbouwen.

Download deze publicatie in het:

Bereid je voor op de dreiging van quantumcomputers (2021)

Werk je met gevoelige informatie? In deze publicatie staat welke maatregelen ICT-beveiligers nu en in de toekomst kunnen nemen om hun organisatie te beschermen tegen de dreiging van quantumcomputers.

Download deze publicatie in het:

Cyberaanvallen door statelijke actoren: 7 manieren om een aanval te stoppen (2021)

De cyberdreiging tegen Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze publicatie van de AIVD en MIVD geeft inzicht in de dreiging van cyberaanvallen en geeft praktische tips om een aanval te herkennen en te voorkomen.

Download deze publicatie in het:

Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA) (2021)

Nationale veiligheidsbelangen zijn kwetsbaar en worden bedreigd en aangetast door andere landen, zoals China en Rusland. Ook andere organisaties die worden aangestuurd door die landen (statelijke actoren) houden zich hiermee bezig in Nederland. Tegenmaatregelen zijn belangrijk.

Download deze publicatie in het:

Offensief cyberprogramma: een ideaal businessmodel voor staten (2019)

Publicatie over de aantrekkelijkheid van digitale aanvallen door staten. De inzet ervan wordt steeds attractiever. De kosten en de afbreukrisico's van dergelijke aanvallen zijn laag, terwijl de reikwijdte en de opbrengsten enorm zijn.

Download deze publicatie in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Ga terug naar cyberdreiging.