AIVD-publicaties over extremisme

De AIVD brengt publicaties uit over het aandachtsgebied extremisme. Hier vindt u meer informatie over onze publicaties en de links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.

Cover van publicatie: Anti-institutioneel extremisme in Nederland - een ernstige dreiging voor de democratische rechtsorde?

Anti-institutioneel extremisme in Nederland: een ernstige dreiging voor de democratische rechtsorde? (2023)

Deze publicatie gaat over de opkomst van anti-institutioneel extremisme in Nederland. De brede verspreiding van dit wereldbeeld vormt waarschijnlijk op langere termijn een dreiging voor de Nederlandse democratische rechtsorde.

Download deze publicatie in het:

Rechts-extremisme in Nederland, een fenomeen in beweging (2018)

Publicatie over rechts-extremisme in Nederland. Het anti-islamgedachtegoed is dominant in de rechts-extremistische scene in Nederland. Daarnaast krijgt ook het uit de Verenigde Staten overgewaaide alt-rightgedachtegoed steeds meer voet aan de grond.

Download deze publicatie in het:

Links activisme en extremisme, divers en diffuus, wisselvallig en wispelturig (2013)

Een publicatie uit 2013 over links activisme en extremisme. Ontwikkelingen die de AIVD op links ziet zijn: brede samenwerkingsverbanden, een toename van het aantal anarchistische groeperingen en internationale samenwerking. Deze open publicatie past in de reeks over links en rechts extremisme uit 2009 en 2010.

Download deze publicatie in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Klik hier voor een compleet overzicht van AIVD-documenten over extremisme.

Of ga terug naar Extremisme.