AIVD-publicaties over informatiebeveiliging

De AIVD brengt publicaties uit over het aandachtsgebied informatiebeveiliging. Hier vindt u meer informatie en links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.

Quantumcomputers beschikken tussen 2030 en 2040 over voldoende rekenkracht om veel van de meest gebruikte vormen van cryptografie te breken, zo schatten experts in. Organisaties moeten nu in actie komen en zich voorbereiden om de overstap te maken naar quantumveilige cryptografie. De AIVD en het NCSC hebben daarom deze handreiking gemaakt voor CIO’s, CTO’s en CISO’s van de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Download de publicatie in het:

Het PQC-migratie handboek

Het PQC-migratie handboek

Dit handboek ondersteunt organisaties met concrete stappen en advies om de dreiging van quantumcomputers voor cryptografie te beperken. 

Download deze publicatie in het

AI-systemen: ontwikkel ze veilig (2023)

Steeds meer computersystemen maken gebruik van artificële (of kunstmatige) intelligentie (AI). De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. In deze brochure deelt de AIVD manieren waarop AI-systemen kunnen worden aangevallen en hoe organisaties zich hiertegen kunnen verdedigen.

Download deze publicatie in het:

AIVD-publicatie Verdedigbaar Netwerk - Hoe doe je dat? (2021)

Voorkomen dat jouw organisatie stil komt te liggen door een cyberaanval? De NBV-cybersecurityaanpak helpt ICT-beveiligers om zelf keuzes te maken voor de organisatie en deze te onderbouwen.

Download deze publicatie in het:

Bereid je voor op de dreiging van quantumcomputers (2021)

In deze publicatie staat welke maatregelen ICT-beveiligers nu en in de toekomst kunnen nemen om hun organisatie te beschermen tegen de dreiging van quantumcomputers.

Download deze publicatie in het:

Baseline Security Product Assessment (BSPA) (2020)

Het Baseline Security Product Assessment-schema (BSPA-schema) is een instrument dat de AIVD heeft ontwikkeld om in korte tijd en tegen beperkte kosten inzicht te geven in de beveiligingswaarde van commerciële ICT-beveiligingsproducten.

Download deze publicatie in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Ga terug naar de overzichtspagina: informatiebeveiliging.