Ontwikkeling en evaluatie van beveiligingsproducten

Voor het beschermen van gevoelige informatie worden hoogwaardige beveiligingsproducten gebruikt. De Unit Weerbaarheid stimuleert de ontwikkeling van deze beveiligingsproducten voor bedrijven en zorgt voor evaluatie van deze producten. 

Voor het beschermen van gevoelige informatie zijn technische beveiligingsproducten nodig. Bijvoorbeeld een product om de harde schijf van een computer mee te vercijferen of een telefoon die spraakvercijfering gebruikt.

Over het algemeen krijgt de Unit Weerbaarheid hiervoor opdracht als één of meerdere ministeries zo'n product willen inzetten voor hun informatiebeveiliging. De Unit Weerbaarheid richt zich op elektronische beveiligingsproducten: computersystemen, -netwerken en telecommunicatieapparatuur.

De criteria die bij de evaluatie gebruikt worden, hangen in de eerste plaats af van de rubricering van de bijzondere informatie die de apparatuur moet kunnen verwerken.

Deze rubricering is een maatstaf voor de beveiliging die de informatie eist. Het uitgangspunt daarbij is de schade die ministeries oplopen als de informatie in verkeerde handen valt.

Bij de Nederlandse overheid worden vier rubriceringen gebruikt:

  • Departementaal Vertrouwelijk;
  • Stg. CONFIDENTIEEL;
  • Stg. GEHEIM;
  • en Stg. ZEER GEHEIM 

Hoe hoger de informatie is gerubriceerd, des te strenger de evaluatiecriteria van Unit Weerbaarheid.

Een cryptoloog vertelt...

Meer weten over dit belangrijke werk? Lees het praktijkverhaal van  een van onze cryptologen.

Ga terug naar de overzichtspagina: informatiebeveiliging.