AIVD-publicaties over terrorisme

De AIVD brengt regelmatig publicaties uit over het aandachtsgebied terrorisme. Hier vindt u meer informatie over onze publicaties en de links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als toegankelijk PDF-bestand.

Doelwitten in beeld: vijftien jaar jihadistische aanslagen in het Westen (2019)

Van de marathon in Boston tot de luchthaven van Brussel en de kerstmarkt in Berlijn: wat deze locaties met elkaar gemeen hebben, is dat ze doelwit zijn geweest van een jihadistische aanslag. In deze publicatie geeft de AIVD inzicht in de doelwitten van jihadistische aanslagen die van 2004 tot 2018 in het Westen zijn gepleegd.

De erfenis van Syrië, mondiaal jihadisme blijft dreiging voor Europa (2018)

Publicatie over de huidige jihadistisch terroristische dreiging, waarbij de strijd in Syrië een belangrijke rol heeft gespeeld. De aanhoudende jihadistisch terroristische dreiging tegen het Westen blijft de komende jaren onverminderd aanwezig.

Download deze publicatie in het:

Jihadistische vrouwen, een niet te onderschatten dreiging (2017)

Publicatie van de AIVD over de rol van vrouwen binnen het jihadisme. Deze moet niet onderschat worden. Deze vrouwen zijn minstens zo toegewijd aan het jihadisme als mannen. Wij gaan in deze publicatie in op de dreiging van jihadistische vrouwen in Nederland en in het strijdgebied in Syrië en Irak.

Download deze publicatie in het:

Publicatie NCTV en AIVD: Minderjarigen bij ISIS (2017)

De AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid schetsen in de gezamenlijke publicatie Minderjarigen bij ISIS een realistisch beeld van wat minderjarigen meemaken in Syrië en Irak.

Download deze publicatie in het:

Terugkeerders in beeld (2017)

Van de terugkeerders die nu naar Nederland komen gaat een grotere dreiging uit dan van eerder teruggekeerde personen. Per individu moet worden vastgesteld hoe groot de dreiging is die van hem of haar uitgaat.

Download deze publicatie in het:

Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld (2016)

Nederlanders die afreizen naar ISIS-gebied maken willens en wetens de keuze om zich aan te sluiten bij een terroristische groepering. Hiermee ondersteunen zij de gewelddadige strijd voor een islamitische staat. Het leven in ISIS-gebied is echter zwaar. ISIS ontwikkelt zich steeds meer tot een totalitair regime.

Download deze publicatie in het:

Transformatie van het jihadisme in Nederland (2014)

De indruk kan ontstaan dat de strijd in Syrië die in maart 2011 begon, de oorzaak is voor een wedergeboorte van het jihadisme in Nederland en de rest van Europa. Syrië heeft zeker als aanjager gewerkt en het proces explosief versneld. In de jaren ervoor waren echter al ontwikkelingen gaande die het jihadisme (opnieuw) deden groeien.

Download deze publicatie in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Selectie van oudere AIVD-publicaties over terrorisme

Klik hier voor een compleet overzicht van AIVD-documenten over terrorisme of ga terug naar de hoofdpagina van dit aandachtsgebied.