Podcast 'De Dienst: Operatie SCUBADIVE'

In het derde seizoen van podcast 'De Dienst' loopt Liesbeth Rasker mee met de Unit Contraproliferatie. Daar had ze nog nooit van gehoord! Het is een gezamenlijke afdeling van de AIVD en de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Podcast De Dienst: Operatie SCUBADIVE

Liesbeth leert meteen dat contraproliferatie staat voor het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens en hun overbrengingsmiddelen, zoals raketten. Een enorme ver-van-haar-bedshow.

Luisteraars krijgen in deze podcast van de AIVD en de MIVD een bijzonder inkijkje hoe de diensten opereren.

'In theorie kan hij dat apparaat natuurlijk prima hebben aangekocht voor een fabriek waar ze deodorant maken. Maar gezien zijn verleden is dat toch wel twijfelachtig.'

Operatie SCUBADIVE

Liesbeth draait mee in de fictieve 'Operatie SCUBADIVE'. In dit scenario probeert een Libanese tussenhandelaar een massaspectrometer te kopen bij een Nederlands bedrijf voor een gesanctioneerd Syrisch onderzoeksinstituut. Deze organisatie was in het verleden betrokken bij het maken van chemische wapens.

Ze weet niet welke mogelijkheden en beperkingen ze heeft in de verschillende fasen van het onderzoek. Daar komt ze stapje voor stapje achter.

Toegankelijke serie

Deze podcastserie neemt je tijdens het volgen van Operatie SCUBADIVE mee in de dreiging van massavernietigingswapens en hoe de diensten de ontwikkeling en verspreiding hiervan proberen te voorkomen. Dat maakt de vijfdelige serie spannend en toegankelijk voor een breed publiek.

'De onderzoeken waar Thomas en zijn collega's zich mee bezighouden, beginnen in sommige gevallen met iets simpels als een tip uit het Nederlandse bedrijfsleven.'

Luister nu naar de podcast

Je luistert alle afleveringen van Podcast De Dienst: Operatie SCUBADIVE onder andere op Spotify en Apple Podcasts.

Afleveringen

Aflevering 1. De wereld van massavernietigingswapens

Aflevering 2. Mosterdgas in een kelderbox

Aflevering 3. Naar buiten

Aflevering 4. Track & trace

Aflevering 5. Voetstappen in de sneeuw

Fictie

Operatie SCUBADIVE is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande personen of gebeurtenissen berusten op toeval.

Terrorismedreiging in seizoen 1

Begin 2021 kwam het eerste seizoen van 'De Dienst' uit. Daarin luister je mee met een onderzoek naar een terroristische dreiging. 

Cyberdreiging in seizoen 2

In 2022 brachten we deel twee uit. Daar hoor je in zes aflevringen hoe een cyberonderzoek gaat. Het onderzoek heeft de naam ‘Operatie POSITRON’. AIVD’ers vertellen welke stappen ze nemen in het onderzoek en waarom ze dat doen.

Ook deze podcastseries luister je onder andere op Spotify en Apple Podcasts.

Ga terug naar de overzichtspagina massavernietigingswapens.