AIVD-publicaties over economische veiligheid

De AIVD brengt, onder meer in samenwerking met de MIVD en NCTV, publicaties uit over het aandachtsgebied economische veiligheid. Hier vindt u meer informatie en links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.

Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA 2) (2022)

Andere landen, waaronder Rusland en China, bedreigen steeds meer en op verschillende manieren de Nederlandse nationale veiligheid. Dit komt onder meer door ingrijpende internationale ontwikkelingen die voor instabiliteit zorgen. De meest opvallende ontwikkeling is de oorlog in Oekraïne, die aan verschillende nationale veiligheidsbelangen raakt. 

Download deze publicatie in het:

Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA) (2021)

Nationale veiligheidsbelangen zijn kwetsbaar en worden bedreigd en aangetast door andere landen, zoals China en Rusland. Ook andere organisaties die worden aangestuurd door die landen (statelijke actoren) houden zich hiermee bezig in Nederland. Tegenmaatregelen zijn belangrijk.

Download deze publicatie in het:

Op reis naar het buitenland (2017)

Zakelijke reizen naar het buitenland brengen spionagerisico's met zich mee. Deze informatiefolder op handzaam paspoortformaat helpt u bij het nemen van voorzorgsmaatregelen om het risico op (digitale) spionage te verkleinen.

Download deze publicatie in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een brochure beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Ga terug naar de overzichtspagina: economische veiligheid.