NCTV-publicatie De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa

NCTV-rapport ‘De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa; aard, ernst en omvang van de rechts-extremistische dreiging in West-Europa, inclusief Nederland’. Het onderzoek schetst de historische en internationale context van de rechts-extremistische dreiging in Nederland.

Invloed van internet en sociale media

Uit het onderzoek van de NCTV blijkt dat er sprake is van een toename van rechts-extremistisch geweld in West-Europa. In Nederland zien we ook een toename , maar niet van dezelfde omvang als begin jaren ’90. Toen vonden op straat in toenemende mate gewelddadigheden plaats tegen onder andere etnische minderheden, joodse doelwitten, homoseksuelen en extreemlinkse actievoerders.

Ideologische vernieuwing en gebruik van internet geven de rechts-extremistische scene in West-Europa inclusief Nederland een nieuwe impuls en vergroten de polarisatie tussen rechts-extremisten en hun links- en islamitisch-extremistische tegenstanders.

Dat het rechts-extremisme zich aanpast aan de moderne tijd is geen verrassing. Nieuw is dat internationale ontwikkelingen en thema’s vanwege het internet en sociale media snel door rechts-extremisten worden overgenomen. Daarnaast heeft de opkomst van de alt-right beweging en haar denkbeelden in rechts-extremistische online kringen in de laatste jaren laten zien dat via het internet en de sociale media een ideologische wending binnen het rechts-extremisme snel kan plaatsvinden.

Deze publicatie sluit aan bij de bevindingen van de AIVD in de publicatie 'Rechts-extremisme in Nederland, een fenomeen in beweging'.