Verhalen uit de praktijk

Werken bij de AIVD betekent dat je meestal niet vrijuit kunt praten over de inhoud van je werk. Mééstal, want op deze pagina lichten we een tipje van de sluier op over de dagelijkse praktijk van onze medewerkers.

Iedereen spion?

Veel mensen denken bij het werk van een spion aan James Bond. Maar bij de AIVD doet niemand precies wat hij doet. Zo dragen we geen wapens en we hebben ook geen 'license to kill'. Veruit de meeste AIVD'ers werken op kantoor.

Het belangrijkste verschil is misschien wel dat geen enkele AIVD'er alle taken van '007' uitvoert.

Het onderzoeken van personen, organisaties of andere landen wordt bij de AIVD door verschillende mensen gedaan. Een acquisiteur legt contact met mensen, de elektronicus plaatst microfoons of camera's, de taal- en cultuurspecialist beluistert gesprekken en de volger volgt en observeert mensen. Voor hen kan het werk soms spannend zijn.

James Bond mag graag zelf ingrijpen om eigenhandig grote rampspoed te voorkomen. Wij laten dat meestal over aan andere instanties. Als we aanwijzingen hebben dat iemand plannen maakt om de nationale veiligheid in gevaar te brengen, melden wij dit aan bijvoorbeeld de politie en justitie.

Soms komen we wel zelf in actie, maar niet om iemand te arresteren of aan te houden. We kunnen personen om wie het gaat wel laten weten dat we op de hoogte zijn van hun plannen.

Ga terug naar Werken bij de AIVD.