Uitwerkingen AIVD kerstpuzzel 2020

Download hieronder de uitwerkingen van de AIVD kerstpuzzel 2020 als PDF-bestand. De puzzelmakers geven bij iedere opgave tekst en uitleg over de oplossingen. Klik hier om naar de uitwerkingen van de AIVD juniorkerstpuzzel 2020 te gaan.

Disclaimer: de uitwerkingen van de kerstpuzzel zijn geüpload als interactief PDF-bestand. Meerdere opdrachten zijn verwerkt in afbeeldingen. Daarmee voldoet dit formulier mogelijk niet aan alle toegankelijkheidseisen. Meer weten? Kijk op aivd.nl/toegankelijkheid.

Uitslag bekend: belangrijkste feiten en cijfers

Op 25 juni 2021 is de uitslag van de AIVD kerstpuzzel 2020 bekendgemaakt. Hieronder hebben we de leukste weetjes, cijfers en andere bijzonderheden van deze editie op een rij gezet:

  • Aantal inzendingen (individuele puzzelaars of teams): 430.
  • De volgende vier vragen zijn het minst vaak opgelost: 4 (België), 15 (roze hashtag), 26b (42 jaar Hitchhiker’s Guide-hoorspel) en 28 (25 GGD’s). Hiervoor konden deelnemers 2 bonuspunten verdienen.
  • Ook lastig om te kraken: 8 (You spin me round), 10b (Diego), 16b (De kleine prins) en 23b (Spionnenlogica): hiervoor hebben de puzzelmakers 1 bonuspunt toegekend.
  • De themavraag was 4 punten waard, maar de puzzelmakers hebben een half punt toegekend voor elke correct gevonden themahint (er waren er 10 verstopt). Ook een niet (bewust) door ons verstopte hint - de initialen CJHD op het toetsenbord van opgave 18 - was mooi genoeg om een half punt te krijgen. Die laatste heeft overigens geen invloed gehad op wie de puzzel won.
  • De maximale score was dus: 101,5 punten.
  • De AIVD kerstpuzzel 2020 is gewonnen door twee puzzelaars die besloten om hun krachten te bundelen en als duo voor de winst te gaan. Zij haalden 100 punten en vonden één verborgen themahint meer dan de nummer twee, die eindigde met 99,5 punten.