Uitslag AIVD kerstpuzzel en juniorkerstpuzzel 2019 bekend

Het is volop zomer in Nederland. Airco's draaien overuren, het is tropisch warm en er is kans op een hittegolf, kortom: een uitstekend moment om de uitslag van de AIVD kerstpuzzel en de AIVD juniorkerstpuzzel 2019 bekend te maken.

Beeld: ©iStockphoto

Alle gekheid op een stokje: de uitslag en uitwerkingen van deze puzzeleditie maken we aanzienlijk later bekend dan trouwe deelnemers van ons gewend zijn.

Niet alleen de coronacrisis werkte vertragend bij het nakijken; in de volwassen puzzel zat ook één vraag die bij het nakijken een hoofdbreker op zichzelf bleek te zijn.

Het nakijken van vraag 8 (de enveloppenopgave waarbij alle inzenders het tegen elkaar moesten opnemen) kostte veel tijd.

Uiteindelijk is het de puzzelmakers toch gelukt om alle inzendingen voor deze opgave goed te beoordelen. Zij willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun geduld en gaan zich nu weer vrolijk storten op nieuwe puzzelideeën.

469 inzendingen, één winnaar

De AIVD kerstpuzzel 2019 was een lastige editie. In totaal stuurden 469 individuele puzzelaars (of teams) hun oplossingen in. De moeilijkheidsgraad had ook invloed op het aantal inzendingen, het waren er bijna de helft minder dan bij de voorgaande editie. Mogelijk hebben sommige puzzelaars ervoor gekozen om hun geluk te beproeven bij de junioreditie.

Geen enkele deelnemer kwam in de buurt van de 100 punten, zelfs doorgewinterde deelnemers en leden van de Club van 100 niet.

De winnaar, een bekende puzzelaar die de kerstpuzzel al meerdere keren op zijn naam schreef, wist 94 punten te behalen. Uitgerekend de hierboven beschreven enveloppenopgave was doorslaggevend in de einduitslag: de winnaar verdiende met zijn oplossing een bonuspunt. De nummer twee verdiende dat bonuspunt niet.

Download hier de uitwerkingen van de AIVD kerstpuzzel 2019.

Andere feiten en cijfers

 • Het is niemand gelukt om vraag 21 volledig op te lossen. De opgave bestond uit een tabel met letters waar je na 6 stappen een citaat van Gandhi (150 jaar geleden geboren) uit kon halen en waar je het laatste ontbrekende woord moest invullen. Geen enkele puzzelaar kwam voorbij stap 4.
 • Vraag 6 is slechts vijf keer goed beantwoord.
 • Opgave 20 is alleen door de winnaar en nummer 2 correct opgelost.
 • Zowel vraag 7 als 26 is maar een beperkt aantal keer juist beantwoord.
 • Tot slot liep menig inzender vast bij het oplossen van de themavraag: slechts 3 deelnemers zijn erin geslaagd de codering van de maantjes in de hoeken van de bladzijden te kraken.
Lijngrafiek bij de uitslag van de AIVD kerstpuzzel: score per vraag
Percentage van het aantal puzzelaars dat op een vraag gescoord heeft

AIVD juniorkerstpuzzel positief ontvangen

In 2019 is er voor het eerst een aparte juniorpuzzel uitgebracht voor jongere puzzelaars van 10 tot en met 15 jaar oud, die op deze leuke manier kennis konden maken met het vakgebied van het NBV en deze creatieve manier van denken.

Voor deze junioreditie gingen de volgende deelnemers de strijd met elkaar (en misschien vooral zichzelf) aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen:

 • 12 klassen (van groep 6 tot 3 vwo);
 • 27 kinderen (van 7 tot 16 jaar);
 • 12 kleine groepjes (van 9 tot 15 jaar).

Juniorpuzzel gewonnen door veertienjarige

De winnares (14 jaar) wist 95 van de in totaal 100 punten te behalen. Zij versloeg met deze uitslag drie inzendingen die met 91 punten een gedeelde tweede plaats behaalden: een jongen van 10, een jongen van 15 en een groepje van drie jongeren (de oudste was 14 jaar oud).

Download de uitwerkingen van de AIVD juniorkerstpuzzel 2019.

Andere feiten en cijfers

 • Deelnemers vonden opgave 11, die met 11b eindigde in een schaakprobleem, de lastigste noot om te kraken. Slechts één inzender binnen de doelgroep (een 11-jarig meisje dat in het eindklassement op plaats 5 eindigde) kwam met de juiste oplossing.
 • Opvallend: er waren ook 61 inzendingen van volwassenen, die buiten mededinging voor het juniorklassement hebben meegedaan. Slechts één volwassene deed het iets beter dan de 14-jarige officiële winnaar: een 20-jarige man behaalde de volledige score van 100 punten.
 • De meeste volwassen deelnemers die meededen aan de junioreditie gaven aan blij te zijn dat er "eindelijk een puzzel is waar ze wél iets mee konden" of spraken hun bewondering uit voor de jonge deelnemers die zich hier doorheen weten te slaan. En terecht!