Scharten

Scharten is een abstract strategisch bordspel voor twee personen, bedacht door de kerstpuzzelmakers. Scharten is bijna schaken op een dartbord. Met een paar nieuwe regels, waardoor het spel totaal anders aanvoelt.

Beeld: ©AIVD

De regels lijken erg op de regels van het schaken. Scharten wordt gespeeld op een schartbord. Dat is een dartbord met andere verhoudingen, om op alle velden een stuk te kunnen plaatsen.

Starten met Scharten

Lijkt het je leuk om eens kennis te maken met dit spel? Dan is het goed om te weten dat iedere speler op een schartbord zes stukken tot zijn beschikking heeft. Ieder type stuk beweegt op zijn eigen manier. Doel van het spel is om de koning van de tegenstander mat te zetten.

Alle regels van het Scharten vind je terug in de handleiding. Ben je enthousiast geworden en heb je zin om te spelen?

Voor je start nog even een persoonlijk woordje van de puzzelmakers:

'Welkom bij Scharten! Dit nieuwe spel is door een aantal collega's in hun vrije tijd bedacht en gemaakt.'

'Ieder jaar geeft de AIVD rond kerst een puzzel uit. De puzzelaars sturen hun antwoorden in. Die kijken we na. Uiteindelijk, vaak zo rond Pasen, worden de winnaars op kantoor uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Tijdens de laatste prijsuitreiking ontstond een gesprek tussen de winnaars en puzzelmakers. Over hoe leuk het zou zijn als we volgend jaar een schaakopgave en een dartopgave zouden samenvoegen. "Met schaakstukken op een dartbord gooien, of zoiets."

Voor de puzzelmakers was het duidelijk: er waren verwachtingen geschapen. Na wat brainstormen en uitwerken ontstond een idee. Hier zie je het kind van de gedachte. We noemen het: Scharten.

Scharten is, net al de kerstpuzzel, door een aantal medewerkers in de weekenden en de avonden bedacht. Wij steken daar een heleboel tijd in. Tijd die ons wordt gegund door onze geliefden. Dank daarvoor. Tijd die we soms wegnemen van de aandacht die we aan onze kinderen hadden kunnen geven. Excuses daarvoor. 

En nu gaan we weer gewoon verder met het bedenken van kerstpuzzelopgaven...

Dank geliefden, sorry kinderen. Veel plezier, lezers en puzzelaars.'

Ga terug naar AIVD kerstpuzzel.