Terroristische dreiging licht toegenomen: kans op aanslag in Nederland is reëel

De terroristische dreiging is de afgelopen maanden wederom licht toegenomen, als gevolg van onder meer de oorlog in Gaza, koranschendingen en de dreiging die voortkomt uit jihadistische netwerken. Mede daarom blijft het dreigingsniveau op 4 staan, wat betekent dat er een reële kans is dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden. Dit staat in het vandaag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) juni 2024 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat is opgesteld op basis van informatie van onder andere de AIVD.

DTN juni 2024
Beeld: ©NCTV

Het jihadisme blijft de belangrijkste terroristische dreiging tegen Nederland, waarbij aanhangers worden gevoed door propaganda met beelden van de oorlog in Gaza en koranschendingen in Nederland. De afgelopen zes maanden hebben dergelijke beelden geleid tot verschillende (voorbereidingen tot) terroristische geweldsdaden in Nederland en Europa. Daarnaast is de dreiging vanuit het rechts-extremisme en anti-institutioneel extremisme onverminderd aanwezig.

Actueel dreigingsniveau

Het DTN is een analyse van nationale en internationale terroristische dreiging tegen Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland. De NCTV stelt twee tot drie keer per jaar het DTN op. Informatie van de AIVD vormt belangrijke input voor het dreigingsbeeld.

Meer informatie

Op de website van de NCTV is meer informatie te lezen over het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.