Quantumcomputer vereist nieuwe cryptografische oplossingen

De komst van de quantumcomputer vereist nieuwe cryptografische oplossingen om data-encryptie ook in de toekomst veilig te kunnen blijven doen. Dat adviseert het NBV aan overheidsinstanties in een informatieblad over quantumcomputers.

Quantumcomputers gebruiken een andere rekenmethode dan traditionele computers en kunnen daardoor relatief eenvoudig de huidige encyptiemethoden ontcijferen. Dit is vooral een uitdaging voor data die langere tijd geheim moet worden gehouden.

Er bestaan op dit moment al werkende quantumcomputers in testopstellingen en laboratoria. Deze zijn voorlopig nog niet krachtig genoeg om een reƫle bedreiging te vormen. De TU Delft voorspelt dat er tussen 2030 en 2040 een quantumcomputer te bouwen is met voldoende capaciteit om een bedreiging te zijn voor onze huidige encryptiemethoden. Door tijdig te investeren in nieuwe cryptografische technieken kan data ook veilig zijn na de opkomst van de quantumcomputer.

Het NBV doet eigen onderzoek en werkt samen met partners om tijdig producten en oplossingen beschikbaar te hebben binnen de overheid die beveiliging kunnen bieden tegen quantumcomputers.

Lees er alles over in het NBV-infoblad 'Quantumcomputers'.