Informatiebeveiliging

Informatie die de nationale veiligheid raakt moet worden beschermd. Het beschermen van deze (staatsgeheime) informatie van de overheid, vitale sectoren en de Nederlandse economie is een van de taken van de AIVD.

De wereldwijde digitalisering en de technologische ontwikkelingen maken het leven makkelijker en zijn goed voor onze welvaart. Ze vormen ook een risico. Het beveiligen van informatie is een steeds ingewikkelder probleem.

Wij helpen de Rijksoverheid en het bedrijfsleven om gevoelige informatie veilig te houden. Voor een goed functionerende samenleving is dat van groot belang.

Risico's

Nederland is een van de meeste ontwikkelde en innovatieve landen ter wereld met een hoogwaardige ICT-infrastructuur. Dat maakt Nederland een aantrekkelijk doelwit voor:

Andere landen hebben grote interesse in onze informatie op het gebied van economie, wetenschap, techniek, politiek en defensie. Als deze informatie in verkeerde handen valt brengt dat onze nationale veiligheid in gevaar.

Beveiligen en vergroten weerbaarheid

Om te voorkomen dat gevoelige informatie of staatsgeheimen in verkeerde handen vallen, doet de AIVD er alles aan om te zorgen dat deze informatie veilig blijft.

Wij adviseren over maatregelen, ontwikkelen zelf apparatuur en middelen voor beveiliging van informatie en we nemen beveiligingsproducten onder de loep. Dit doen wij voor de Rijksoverheid, vitale sectoren en het bedrijfsleven.

Vanuit het onderzoek van de AIVD naar digitale dreigingen, zoals spionage en sabotage, hebben wij toegang tot geheime informatie en uitgebreide ICT-kennis. Die vormen de basis voor ons werk als informatiebeveiliger.

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV)

De Unit Weerbaarheid levert producten en adviezen voor preventie en detectie van digitale aanvallen en de respons daarop. Een voorbeeld daarvan is het Nationaal Detectie Netwerk (NDN), waarmee digitale spionage bij de overheid en het bedrijfsleven kan worden opgespoord.

De Unit Weerbaarheid werkt nauw samen met de volgende veiligheidspartners:

  • Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)
  • Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)
  • CIO Rijk

Zo helpt de Unit Weerbaarheid de Rijksoverheid vitale sectoren en het bedrijfsleven om bijzondere en gevoelige informatie, zoals staatsgeheimen, te beschermen.

Ga terug naar de overzichtspagina met alle onderwerpen.