Video over 7 jaar AIVD 2011-2018

Video ter gelegenheid van het afscheid van Rob Bertholee als directeur-generaal van de AIVD over de uitdagingen van 2011-2018.

Video over 7 jaar AIVD 2011-2018

[Mix aan allerlei nieuwsverhalen over aandachtsgebieden van de AIVD]
Als je kijkt naar de AIVD, dan heeft de manier waarop je informatie vergaart, die is heel erg veranderd in de afgelopen 10 jaar.

De grote verandering in het veiligheidsbeeld in Nederland, nationaal veiligheidsbeeld, is in de eerste plaats natuurlijk de opkomst van het terrorisme.

De markante datum daarin voor ons is 13 november 2015. Op dat moment waren alle hoofden van dienst bij elkaar en heeft het hoofd van de dienst het voorstel gedaan om de samenwerking tussen die diensten nog veel verder te brengen dan op dat moment het geval was.

Het werd absoluut noodzakelijk op het moment dat vanuit de moslimbevolking ronselaars naar voren kwamen die mensen wilden rekruteren voor de strijd in Irak en in Syriƫ.

Waarom die datum nog meer interessant is, omdat na het uitroepen van het kalifaat en die vergadering daar, 's avonds op 13 november de aanslagen in Parijs plaatsvonden.

De AIVD speelt een belangrijke rol als het gaat om cyberveiligheid. Die rol bestaat voor een deel uit het feit dat zij gegevens hebben en data analyseren en gegevens krijgen. En daarvoor hebben zij wel bepaalde bevoegdheden nodig.

Nou, dat was een heel spannende tijd. Mijn voorganger Ronald Plasterk heeft de Wiv door de Kamer heen geloodst. Voor de AIVD was de nieuwe wet heel belangrijk.

Op deze manier kan de dienst zijn werk in samenwerking met andere diensten doen. Op een goede manier. En ik denk dat we nu inderdaad wat betreft de wettelijke bevoegdheden een wettelijk kader hebben waar de dienst de komende jaren mee vooruit kan.

Want de ontwikkelingen die er zijn met het terrorisme in die geopolitieke samenhang met cyber en buitenlandse inmenging. Dat zal wel iets zijn wat de komende jaren niet vermindert. En dat betekent dat zeg maar eigenlijk alle partijen, en natuurlijk de inlichtingendiensten voorop, daar een belangrijke rol hebben om daar inlichtigen te blijven vergaren. Om daar mee om te gaan en te zorgen dat Nederland veilig blijft.