Archiefstukken voorlopers AIVD naar Nationaal Archief

De AIVD heeft archiefstukken van de eerste moderne inlichtingendiensten GS-III en GS-IV overgedragen aan het Nationaal Archief.

De Generale Staf sectie III (GS-III), opgericht op 25 juni 1914, was de eerste moderne Nederlandse inlichtingendienst. Deze  verzamelde militaire gegevens over diverse Europese landen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Sectie IV werd op 1 augustus 1914 opgericht en hield zich onder andere bezig met cryptoanalyse.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen deze archiefbescheiden uit de periode 1914 – 1939 bij het Krijgsgeschiedkundig Archief terecht.

Stukken behoren bij Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging

In 1946 verzocht het hoofd van het Code Coördinatie Bureau (CCB) de bescheiden te overhandigen aan het CCB, dat als de opvolger van GS-III werd beschouwd. Vervolgens hebben de dossiers ruim 60 jaar berust onder het CCB en diens opvolger het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV).

Het NBV is sinds begin deze eeuw ondergebracht bij de AIVD.

Onzichtbare inkt

De omvang van dit overgebleven archief is beperkt, het gaat om 2 archiefdozen. Het bevat materiaal over codes van het Duitse leger, diverse cryptoapparaten, cursusmateriaal voor een cryptografische opleiding voor officieren en het gebruik van onzichtbare inkt.

Bij het Nationaal Archief komt geen beperking op de openbaarheid van de documenten.