AIVD versterkt inzet op innovatieve technologieën

De AIVD start met de inrichting van een Chief Science & Technology Office (CSTO). Bas Dunnebier is aangesteld als kwartiermaker. De razendsnelle technologische ontwikkelingen, zoals op het gebied van quantum en AI, dwingen de dienst zich daarop goed toe te rusten. Zo kan worden ingespeeld op de kansen en uitdagingen die technologische en wetenschappelijke innovatie met zich meebrengen.

Erik Akerboom, directeur-generaal AIVD: ‘De snelheid waarmee technologische ontwikkelingen zich voltrekken dwingt ons om proactief zijn. Daar is een goede visie en een gecoördineerde aanpak voor nodig. Zodat we ontwikkelingen vroegtijdig kunnen omarmen en benutten in de uitvoering van onze wettelijke taken, en voor onze eigen bedrijfsvoering. Dat kan alleen als hier mensen en middelen voor beschikbaar zijn en het verankerd wordt in de organisatie. Ik ben blij dat Bas Dunnebier daarin het voortouw wil nemen.’ 

Beeld: ©AIVD

De afgelopen 7,5 jaar heeft Dunnebier zich met volle overgave ingezet voor de Unit Weerbaarheid, waarvan hij de laatste 4,5 jaar ook het hoofd is geweest. 

Bas Dunnebier: ‘Ik heb ontzettend veel zin om als trekker van het CSTO samen met onze professionals en onze partners aan de slag te gaan. En door de versterkte inzet van technologie en innovatie de nationale veiligheid te verhogen. We kunnen veel winst behalen als we de ongelooflijke hoeveelheid kennis en kunde van onze eigen experts zichtbaar maken en de binnen- en buitenwereld met elkaar weten te verbinden.’ 

Het CSTO krijgt een aanjagende, coördinerende en ondersteunende rol. Het office zoekt sterk de connectie met nationale en internationale publieke en private partijen op het gebied van technologie, innovatie en wetenschap.