Zeven verdachten van voorbereiden terreuraanslagen aangehouden

In een onderzoek van de Nationale Recherche naar een terroristische organisatie zijn in nauwe samenwerking me regionale politiekorpsen vrijdag acht verdachten aangehouden. Daarbij is vanwege de risico’s rond de aanhoudingen, na goedkeuring door de minister van Justitie, in Amsterdam Den Haag en Almere een snelle interventie-eenheid van de bijzondere bijstandseenheden (BBE-SIE) ingezet.

Hoofdverdachte in het onderzoek is de 19-jarige Samir A., die door de rechtbank in Rotterdam op 6 april van dit jaar is vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen. Tegen dit vonnis is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan.

In een nieuw onderzoek tegen A. ontstond het vermoeden dat hij met een aantal andere verdachten aanslagen voorbereidde. Deze verdenking is door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in ambtsberichten verder onderbouwd. A. bleek op zoek naar automatische vuurwapens en explosieven. Vemoedelijk bereidde hij met anderen aanslagen voor op een aantal politici en een overheidsgebouw.

Op last van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche strafrechtelijk ingegrepen ter voorkoming van terroristische aanslagen. De verdachten zijn aangehouden in Almere, Amsterdam en Den Haag. Het gaat om zes mannen van 18 tot 30 jaar en een vrouw (24 jaar).

Tijdens de rechercheoperatie is vrijdag intensief samengewerkt tussen het Korps landelijke politiediensten en regionale politiekorpsen. De lokale driehoeken – burgemeester hoofdofficier van justitie en korpschef – waren vooraf door het Landelijk Parket op de hoogte gebracht van de aanhoudingen.

De verdachten worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.