Tentoonstelling over AIVD in Stadsmuseum Zoetermeer

In het Stadsmuseum Zoetermeer is vanaf zaterdag 16 oktober 2010 een tentoonstelling over de AIVD ingericht. 'In dienst van de democratie. De AIVD, open waar het kan, gesloten waar het moet...' Dat is de titel van de tentoonstelling in het Stadsmuseum Zoetermeer.

Het werk van de AIVD is vaak minder romantisch dan films over geheime diensten en spionnen doen vermoeden. Toch blijft er ook veel spannend en geheim. Vanaf zaterdag 16 oktober 2010 tot en met 27 februari 2011 geeft de tentoonstelling een kijkje in de wereld van de AIVD.

Op de tentoonstelling zijn voorwerpen te zien die door de geheime dienst zijn gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld camera's verborgen in pakjes sigaretten, damestassen of zelfs verstopt achter knoopsgaten. Andere bijzondere voorwerpen zijn de schoen met geheime vakjes om geheime informatie te verbergen en de sjaal met een geheim bericht.

Mr X

Speciaal voor kinderen is er een speurtocht naar codewoorden. Geheim agent Mr X geeft zijn geheimen prijs... Op de tentoonstelling heeft hij codewoorden verstopt. Wie alle woorden vindt en ontcijfert, krijgt een leuke prijs.