AIVD-informatie leidt tot aanhouding terrorismeverdachten

Donderdag 29 november 2012 zijn drie personen aangehouden door de Nationale Recherche (NR). Het onderzoek van de NR is gestart naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD. De drie mannen waren van plan uit te reizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de jihadistische strijd.

In Syrië is een gewapende strijd gaande waar veel oppositiegroeperingen bij betrokken zijn, waardoor er sprake is van een diffuus strijdtoneel. Dit heeft wereldwijd aantrekkingskracht op verschillende mensen, onder wie ook jihadisten. Ook onder Nederlandse jihadisten ziet de AIVD een verhoogde belangstelling voor Syrië. Deze personen kunnen in Syrië schade aanrichten of er kan dreiging van hen uitgaan wanneer zij terugkeren naar Nederland. Ook kunnen zij andere jihadisten ondersteunen bij het plegen van aanslagen in het Westen.

Deze zaak is een voorbeeld van het onderzoek dat de AIVD doet naar de dreiging die uitgaat van jihadisten. De AIVD streeft ernaar uitreizende jihadisten te verstoren om zo te voorkomen dat zij daadwerkelijk uitreizen.