Inval bij bijeenkomst PKK na melding AIVD

De Nationale Recherche heeft maandag 3 december in Zeeland een inval gedaan bij een heimelijke bijeenkomst van de PKK. 55 deelnemers aan de bijeenkomst op een recreatiepark in het dorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland zijn aangehouden en worden meegenomen voor verhoor.

Een ambtsbericht van de AIVD vormde de start van het onderzoek door het Openbaar Ministerie.

De Koerdisch-separatistische organisatie PKK (Partiya Karkarên Kurdistan) ontplooit in Nederland op heimelijke wijze activiteiten die gericht zijn op het verkrijgen van financiële, materiële en fysieke steun voor de (gewapende) strijd van de organisatie in Turkije. Eén van deze activiteiten betreft het opleiden en werven (rekruteren) van jongeren voor de organisatie. Deze activiteiten zijn omvangrijk, structureel en professioneel van aard.

Sinds 2002 staat de PKK op de Europese lijst van terroristische organisaties waarvan de tegoeden moeten worden bevroren door de lidstaten. Om deze reden is de PKK sinds 2007 in Nederland verboden.

Het Openbaar Ministerie geleidt 6 december negen deelnemers aan de heimelijke PKK bijeenkomst in Zeeland voor aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam.

Meer informatie over de PKK is te vinden in het dossier Terrorisme.