Kamerbrief met reactie op rapport over CIA-programma

Minister Plasterk (BZK) en minister Hennis (Defensie) hebben de Tweede Kamer een brief gestuurd met hun reactie op het onderzoeksrapport over het detentieprogramma en de verhoormethoden van de CIA. In de brief staat dat de AIVD en MIVD geen informatie aan de Amerikanen hebben verstrekt die heeft bijgedragen aan het zogeheten 'enhanced interrogation program'.

Uit onderzoek bij de AIVD en MIVD is wel gebleken dat de diensten informatie hebben verkregen over bepaalde personen, die ook in het onderzoeksrapport worden genoemd. De AIVD en MIVD hebben op basis van die informatie echter geen operationele activiteiten ontplooid.

Wettelijke criteria voor samenwerking in de maak

Omdat in het internationale verkeer tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten nooit wordt gemeld waar informatie vandaan komt, is niet uit te sluiten dat de AIVD en MIVD verder nooit informatie uit het ondervragingsprogramma hebben ontvangen.

De AIVD en MIVD zijn momenteel bezig met het vastleggen van wettelijke criteria op basis waarvan samenwerking met diensten kan worden aangegaan en in welke mate dat dan gebeurt.