Veiligheidsonderzoek

Wie gaat werken met vertrouwelijke informatie of op een bijzondere locatie, kan te maken krijgen met een veiligheidsonderzoek.

Op deze pagina's staat informatie over hoe een veiligheidsonderzoek in zijn werk gaat, wat hiervoor nodig is en wie deze veiligheidsonderzoeken uitvoert. 

For English, go to our English language pages: Security screening.

Ook leggen we uit op wat voor soort werk een vertrouwensfunctie van toepassing kan zijn. 

'Bent u eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust?'

De meest gestelde vragen worden beantwoord op deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Neem contact op met de Unit Veiligheidsonderzoeken (UVO). 

Meer uitleg over vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken? 

Bekijk de animatie hieronder. 

Voiceover:

Een veiligheidsonderzoek. Wat betekent dat?

U vervult een vertrouwensfunctie of solliciteert daarop. Of u nu werkt achter de douane op een luchthaven, in een kerncentrale, als militair of ambtenaar, u heeft een baan met bijzondere verantwoordelijkheden. Net als ongeveer 100.000 anderen in Nederland.

Voor een vertrouwensfunctie heeft u een ‘verklaring van geen bezwaar’ nodig. Als u deze verklaring heeft, dan is er geen bezwaar dat u met gevoelige informatie werkt. Of dat u toegang heeft tot plekken waar u schade zou kunnen toebrengen aan de nationale veiligheid.

Een verklaring van geen bezwaar krijgt u na een veiligheidsonderzoek. In dit onderzoek wordt onderzocht of u eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust bent. Voor dit veiligheidsonderzoek moet u een vragenlijst invullen. Hierin wordt om persoonlijke gegevens gevraagd. We gaan hier zorgvuldig mee om en delen de informatie niet met anderen.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) of de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voert uw onderzoek uit. Wij kijken in verschillende systemen of u voorkomt, zoals van Bureau Krediet Registratie en informatie van justitie.

Het kan zijn dat wij met u of met mensen in uw omgeving in gesprek gaan om aanvullende vragen te beantwoorden. Ook kunnen we, als het nodig is, informatie opvragen in het buitenland.

Bij een positief oordeel ontvangt u een verklaring van geen bezwaar. Net als die honderdduizend anderen die een vertrouwensfunctie hebben.

Zolang u deze bijzondere baan heeft, wordt elke paar jaar een veiligheidsonderzoek uitgevoerd.

De AIVD en MIVD maken werk van veiligheid. Ga voor meer informatie naar aivd.nl of defensie.nl/mivd.