Formulieren voor het veiligheidsonderzoek en eOPG

Voor het aanvragen van een veiligheidsonderzoek A, B of C moet u een formulier invullen. Er zijn aparte formulieren voor werkgevers en werknemers. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe de aanvraag in zijn werk gaat. Onderaan de pagina kunt u het juiste formulier downloaden.

Werkgevers kunnen op twee manieren een veiligheidsonderzoek aanvragen.

 1. Volledig digitaal via de webapplicatie eOPG (elektronische Opgave Persoonlijke Gegevens)
 2. Met de Aanmelding Veiligheidsonderzoek (AV).

De sector burgerluchtvaart inclusief de veilige luchtvaartketen kan nog niet via eOPG een veiligheidsonderzoek aanvragen.

Werkgevers kunnen eOPG alleen gebruiken als zij bij de Unit Veiligheidsonderzoeken zijn aangemeld als gebruiker en eHerkenning hebben met tenminste niveau 2+. Aanmelden voor eOPG doet u door het formulier onderaan deze pagina in te vullen. Na onze toestemming kunt u de aanvragen voor veiligheidsonderzoeken voortaan via eOPG indienen. Dit geldt voor zowel nieuwe als hernieuwde aanvragen.

Als u als werkgever geen eOPG gebruikt, kunt u daarvoor in de plaats het formulier voor de Aanmelding Veiligheidsonderzoek (AV) downloaden. 

Zodra de werkgever in eOPG de aanvraag heeft gestart, kan de medewerker de Opgave Persoonlijke Gegevens (OPG) invullen. Dit kan dus via de webapplicatie eOPG of via een formulier op deze pagina.

Overzicht van formulieren

Kies in de tabel het formulier dat u nodig heeft.

Let op: lees eerst de 'Tips voor het invullen van de formulieren in Adobe'. Deze staan onder deze tabel.

Formulieren voor veiligheidsonderzoeken voor werkgevers en werknemers
Formulieren voor organisaties/bedrijven Formulieren voor organisaties/bedrijven om  wijzigingen door te geven Formulieren voor medewerkers
Aanmelding veiligheidsonderzoek (AV) Wijzigingsformulier burgerluchtvaart  Opgave Persoonlijke Gegevens A
Aanmelding veiligheidsonderzoek voor de burgerluchtvaart Afmelding vertrouwensfunctionaris burgerluchtvaart Opgave Persoonlijke Gegevens B
Opgave Persoonlijke Gegevens C
Opgave Persoonlijke Gegevens voor de burgerluchtvaart

Clearance aanvragen?

Meer informatie over de procedure van de aanvraag voor eenPersonnel Security Clearance staat op de pagina Wat is een veiligheidsonderzoek?

Tips voor het invullen van de formulieren in Adobe

Om het formulier te kunnen invullen, moet u het formulier eerst openen via Adobe Reader. Staat Adobe nog niet op uw computer, download dit programma dan eerst via www.adobe.com. 

Staat Adobe al op de computer? Volg dan de volgende stappen:

 1. Klik op het juiste formulier. Hierdoor downloadt u het formulier.
 2. Open Adobe Reader.
 3. Kies 'Bestand' en dan 'Openen'. 
 4. Ga naar de map waar het bestand is opgeslagen (meestal is dat de map 'Downloads').
 5. Klik met de rechtermuisknop op het gekozen formulier en selecteer 'Openen'.

Apple-gebruiker? Volg deze tips

Gebruikt u Apple-apparatuur, bijvoorbeeld een Macbook? En heeft u meer informatie of hulp nodig bij het openen van het formulier? Volg dan deze instructies.

 1. Zorg dat Adobe Reader op het apparaat geïnstalleerd staat (u kunt deze applicatie eventueel downloaden in de appstore).
 2. Start Adobe Reader en open een ander .pdf-bestand.
 3. U krijgt een melding dat Adobe Reader niet de standaard applicatie is om .pdf-bestanden mee te openen. Antwoord 'Ja' op de vraag of dat moet worden aangepast naar Adobe Reader.

Als u deze stappen heeft doorlopen, worden .pdf-bestanden niet langer in de standaard internetbrowser Safari geopend, maar in Adobe. 

Belangrijk: gebruik altijd de nieuwste versie

Het is belangrijk dat u alleen de nieuwste versie van het formulier gebruikt. Als u een oud formulier instuurt, duurt uw veiligheidsonderzoek langer. 

Download het formulier op deze website. Dan weet u altijd zeker dat u de juiste versie gebruikt. Controleer dit eventueel door te checken of onderaan elke pagina het nummer 08/21 staat. Bij de Opgave Persoonlijke Gegevens A is versie 01/22 de juiste versie. En voor het Engelstalige formulier voor het veiligheidsonderzoek A (Questionnaire Security Screening A) is 08/22 de juiste versie. 

Ga terug naar de overzichtspagina Veiligheidsonderzoek.

'Aanvragen voor veiligheidsonderzoeken kunnen digitaal (eOPG) of per formulier (OPG) worden ingediend.'

eOPG voor werknemers

Als uw werkgever de aanvraag heeft gedaan via eOPG, krijgt u automatisch een e-mail met een link naar het digitale formulier. Als u op de link heeft geklikt, logt u in met uw DigiD. Zo komt u op uw persoonlijke pagina terecht. U kunt gebruik maken van de DigiD-app of van DigiD met sms-controle. Zonder DigiD kunt u eOPG niet gebruiken.

eOPG kan sommige gegevens voor u invullen als u dat wilt. De gegevens worden automatisch opgeslagen. Tussendoor afsluiten van eOPG heeft geen invloed op de ingevulde gegevens. 

U moet het volledig ingevulde formulier ondertekenen met DigiD. Daarna wordt het formulier direct naar de UVO gestuurd en in behandeling genomen.

De antwoorden op veelgestelde vragen over eOPG staan op onze pagina Vraag en antwoord.

OPG op papier voor werknemers

Gebruikt uw werkgever nog geen eOPG? Vul dan de OPG op papier in. Kies in het overzicht onderaan deze pagina het juiste formulier. Houd bij het invullen rekening met een paar punten.

 1. Het formulier werkt niet goed op een smartphone of tablet. Vul het formulier bij voorkeur in op een computer (desktop of laptop).
 2. Sommige vragen bestaan uit meerdere (deel)vragen. Het is belangrijk dat u alle vragen in het formulier volledig beantwoordt. Zitten er vragen tussen die u niet kunt beantwoorden? Lees dan op het formulier welke informatie u in de velden kunt zetten om het formulier toch compleet te maken. 
 3. Het volledig ingevulde formulier moet worden geprint en u moet het met een pen ondertekenen. Stuur het ondertekende formulier samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs in een gesloten envelop naar de (toekomstige) werkgever. Stop eventuele bijlagen erbij in dezelfde envelop.

Lukt het openen en/of printen van het formulier niet? De antwoorden op veelgestelde vragen over formulieren voor veiligheidsonderzoeken staan op onze pagina Vraag en antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Aanvraag toegang tot eOPG

eOPG kan niet gebruikt worden voor aanvragen veiligheidsonderzoek voor de burgerluchtvaart en ook niet als uw bedrijf niet is ingeschreven in de Nederlandse Kamer van Koophandel.

Organisatie
eHerkenning(verplicht)
Vestiging
8 cijfers
Adres
Contactgegevens

Ga terug naar de overzichtspagina: Veiligheidsonderzoek.