AIVD laat Nederland meeluisteren met onderzoek naar terroristische dreiging

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) lanceert vandaag podcastserie 'De Dienst'. In de zesdelige serie horen luisteraars hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. AIVD-medewerkers leggen op basis van hun kennis en ervaring uit wat daarbij komt kijken. Het is voor het eerst dat de AIVD Nederland op deze manier laat meeluisteren met zijn werk. In de podcastserie staat een fictief verhaal centraal.

Erik Akerboom, directeur-generaal van de AIVD: "Als AIVD bewaken we de nationale veiligheid en de democratische rechtsorde. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe wij dat doen.

In onze podcastserie ‘De Dienst’ volgen luisteraars een inlichtingenonderzoek naar een terroristische dreiging. Hoewel het een fictief onderzoek is, komen in deze serie alle stappen aan bod die de AIVD in een echt onderzoek ook zet. Hiermee proberen we de luisteraars een beter beeld te geven van ons werk én het belang van ons werk.

Ik hoop dat mensen met veel interesse naar de podcasts gaan luisteren."

Liesbeth Rasker presenteert podcast

Podcastmaker Liesbeth Rasker presenteert 'De Dienst'. Zij kruipt in de huid van een nieuwe AIVD-medewerker en doet onderzoek naar Sander. Is hij slechts een geïnteresseerde student of een potentiële bommenbouwer? En vormt hij mogelijk een gevaar voor de nationale veiligheid?

Om hier goed zicht op te krijgen spreekt Liesbeth met echte AIVD'ers. Iedere gesprekspartner brengt Liesbeth én de luisteraars een stap verder in het onderzoek. 

AIVD'ers aan het woord

In de podcast komen diverse medewerkers van de AIVD aan het woord. Zo legt een acquisiteur uit hoe zij contact legt met mensen die mogelijk over relevante informatie beschikken voor een onderzoek.

Een audiobewerker vertelt over het afluisteren van gesprekken en dat dit soms tot een onverwachte wending in een onderzoek leidt. Twee AIVD'ers met stalen zenuwen lichten een tipje van de sluier op over hoe zij in het diepste geheim microfoons en camera's plaatsen. 

Een jurist geeft uitleg over welke inlichtingenmiddelen de AIVD in welke situatie in mag zetten en waarom dat zo is. En op welk(e) moment en manier informeert de AIVD de politiek en de media? Ook dat komen Liesbeth en de luisteraars te weten.

Iedere week een nieuwe aflevering

Podcastserie 'De Dienst' is vanaf nu te beluisteren via Spotify en iTunes. De eerste twee afleveringen zijn vanaf maandagochtend 25 januari te beluisteren. In de vier weken erna verschijnt op maandagochtend steeds een nieuwe aflevering. 

Fictief verhaal

In 'De Dienst' staat een fictief verhaal centraal. Alle overeenkomsten met bestaande personen of organisaties berusten op toeval.