Werken bij de AIVD

Winkelen, werken, reizen, een kerk, moskee of concert bezoeken. Erop vertrouwen dat er stroom uit het stopcontact komt en dat de trein rijdt. In Nederland vinden we het gewoon dat we over het algemeen kunnen doen wat we leuk, belangrijk of zinvol vinden en dat de vitale voorzieningen zonder grote problemen werken.

Dreigingen als terrorisme, spionage of digitale sabotage lijken ver van ons bed. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

Soms geven gebeurtenissen - in eigen land of het buitenland - ons een idee hoe deze gevaren het leven kunnen verstoren. Dan blijkt hoe ontwrichtend dat kan zijn.

Gewoon is dus eigenlijk heel bijzonder.

Video: 'Normaal is eigenlijk heel bijzonder'

Gewoon. Wat is dat eigenlijk?
Gewoon.

Is dat normaal?

Gewoon over straat lopen.
Boodschappen doen.
Hardlopen naar je werk, met de auto of met het OV.

Overal gebruik maken van het internet.
Verbonden met de hele wereld.

Je volledig vrij voelen.
Om zonder dreiging overal veilig te zijn.

Maar de dingen die zo gewoon lijken zijn lang niet altijd even vanzelfsprekend.
Aan onze veiligheid wordt hard gewerkt.
Achter de schermen.
Dag en nacht.
Om alles ‘gewoon’ te laten verlopen.
Om zo normaal mogelijk te kunnen leven.

Dus gewoon is eigenlijk niet gewoon.
Gewoon is heel bijzonder.

Meer weten? Kijk op Werken bij de AIVD punt nl

De AIVD werkt aan de veiligheid van alle Nederlanders, door alert te zijn op nationale en internationale risico's en gevaren. Uniek werk dat ons een grote verantwoordelijkheid en een sterke motivatie geeft.

Achter de schermen

Wij zetten stappen die anderen niet zetten. In ons werk moeten we achter de schermen en onder de oppervlakte kijken. Dat vraagt om een scherpe blik, vastberadenheid en creativiteit.

Herken jij jezelf daarin? En vind je het belangrijk om te werken aan de veiligheid van Nederland? Lees dan op de overige pagina's in dit dossier wat jij bij de AIVD kunt doen.

Luister mee met 'De Dienst'

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe het er bij ons écht aan toe gaat? Luister dan naar 'De Dienst'. 

In deze zesdelige podcastserie volg je podcastmaker Liesbeth Rasker, die als nieuwe AIVD-medewerker een terroristische dreiging moet onderzoeken. Is Sander slechts een geïnteresseerde student of een potentiële bommenbouwer? En vormt hij mogelijk een gevaar voor de nationale veiligheid?

  • ©iStockphoto

Om goed zicht te krijgen op de situatie spreekt Liesbeth met echte AIVD'ers. Iedere gesprekspartner brengt Liesbeth én de luisteraar een stap verder in het onderzoek. 

In 'De Dienst' staat een fictief verhaal centraal. Alle overeenkomsten met bestaande personen of organisaties berusten op toeval.

Luister op Spotify en iTunes

'De Dienst' is te beluisteren via Spotify en iTunes.

Ga terug naar het overzicht van alle onderwerpen.