Bij de AIVD doe je werk dat ertoe doet, iedere minuut van de dag. Als de inlichtingen- en veiligheidsdienst van Nederland beschermen wij dagelijks de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid. Op deze pagina lees je wat een baan bij de AIVD inhoudt en of dit iets voor jou is.

De AIVD als werkgever

Het is onze taak om onderzoek te doen in binnen- en buitenland en daarbij niet direct zichtbare dreigingen, internationale politieke ontwikkelingen en risico's tijdig te onderkennen (en te duiden). Wij doen onder meer onderzoek naar deze dreigingen:

  • terrorisme en radicalisering;
  • (cyber)spionage;
  • extremisme;
  • intenties van andere landen;
  • verspreiding van massavernietigingswapens.

Om dreigingen goed te kunnen onderzoeken, mag de AIVD speciale bevoegdheden (bijzondere inlichtingenmiddelen) inzetten. Dit maakt ons een unieke organisatie om voor te werken.

Je kunt in uiteenlopende functies bij ons aan de slag. Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk het vacatureoverzicht of stuur ons een open sollicitatie.

Wat je bij ons ook doet: van onze medewerkers vragen wij vakkundigheid, betrokkenheid, integriteit - iedereen die bij ons solliciteert ondergaat een uitgebreid veiligheidsonderzoek - en respect. Voor bepaalde AIVD-functies bestaan geen standaardopleidingen. In dat geval leer je die vaardigheden bij ons.

Wat maakt bij ons werken bijzonder?

De AIVD is in bepaalde opzichten een overheidsorganisatie zoals ieder andere instantie bij het Rijk (inclusief de prettige arbeidsvoorwaarden), en toch ook weer niet.

Wij kunnen privé vaak niet praten over het interessante werk dat we doen. Met collega's onderling kan dat wel. Mede daardoor heerst op kantoor een informele sfeer, er is sprake van een sterk saamhorigheidsgevoel. Wij werken immers samen aan een gezamenlijk doel: Nederland zo veilig mogelijk maken - en houden.

Jouw toekomstige werkkring bestaat doorgaans uit een diverse groep collega's die elk vanuit hun eigen expertise iets bijdragen; je werkt dagelijks samen met mensen die jou inspireren en uitdagen om steeds net even dat stapje extra te zetten.

Wij vinden het erg belangrijk dat je werkt in een omgeving waar jij het beste uit jezelf kunt halen. Bij de AIVD krijg je dan ook de kans om je verder te ontwikkelen en passende opleidingen te volgen.

AIVD'ers aan het woord

Wie kan nu beter vertellen hoe het is om bij de AIVD te werken dan onze eigen medewerkers? In deze blogs lichten collega's een tipje van de sluier op over hun werk:

Wellicht ook leuk om eens te lezen: de testimonials op onze jongerensite (van onder andere een veiligheidsonderzoeker, acquisiteur en medewerker personeelszaken).

Meer informatie

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure of specifieke vacatures die niet worden beantwoord op de vraag-en-antwoordpagina's?

Neem dan contact op met ons wervingsbureau: 079 – 320 53 73. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 14.00 uur.