Bij de AIVD doe je werk dat ertoe doet, iedere minuut van de dag. Als de inlichtingen- en veiligheidsdienst van Nederland beschermen wij dagelijks de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid. Op deze pagina lees je wat een baan bij de AIVD inhoudt en of dit iets voor jou is.

De AIVD als werkgever

Het is onze taak om onderzoek te doen in binnen- en buitenland en daarbij niet direct zichtbare dreigingen, internationale politieke ontwikkelingen en risico's tijdig te onderkennen (en te duiden). Wij doen onder meer onderzoek naar deze dreigingen:

  • terrorisme en radicalisering;
  • (cyber)spionage;
  • extremisme;
  • intenties van andere landen;
  • verspreiding van massavernietigingswapens.

Om dreigingen goed te kunnen onderzoeken, mag de AIVD speciale bevoegdheden (bijzondere inlichtingenmiddelen) inzetten. Dit maakt ons een unieke organisatie om voor te werken.

Je kunt in uiteenlopende functies bij ons aan de slag. Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk het vacatureoverzicht of stuur ons een open sollicitatie.

Wat je bij ons ook doet: van onze medewerkers vragen wij vakkundigheid, betrokkenheid, integriteit - iedereen die bij ons solliciteert ondergaat een uitgebreid veiligheidsonderzoek - en respect. Voor bepaalde AIVD-functies bestaan geen standaardopleidingen. In dat geval leer je die vaardigheden bij ons.

Wat maakt bij ons werken bijzonder?

De AIVD is in bepaalde opzichten een overheidsorganisatie zoals ieder andere instantie bij het Rijk (inclusief de prettige arbeidsvoorwaarden), en toch ook weer niet.

Wij kunnen privé vaak niet praten over het interessante werk dat we doen. Met collega's onderling kan dat wel. Mede daardoor heerst op kantoor een informele sfeer, er is sprake van een sterk saamhorigheidsgevoel. Wij werken immers samen aan een gezamenlijk doel: Nederland zo veilig mogelijk maken - en houden.

Jouw toekomstige werkkring bestaat doorgaans uit een diverse groep collega's die elk vanuit hun eigen expertise iets bijdragen; je werkt dagelijks samen met mensen die jou inspireren en uitdagen om steeds net even dat stapje extra te zetten.

Wij vinden het erg belangrijk dat je werkt in een omgeving waar jij het beste uit jezelf kunt halen. Bij de AIVD krijg je dan ook de kans om je verder te ontwikkelen en passende opleidingen te volgen.

AIVD'ers aan het woord

Wie kan nu beter vertellen hoe het is om bij de AIVD te werken dan onze eigen medewerkers? In deze blogs lichten collega's een tipje van de sluier op over hun werk:

Ook leuk om te lezen: de testimonials op onze jongerensite (van onder andere een veiligheidsonderzoeker, acquisiteur en medewerker personeelszaken).

En hoe ziet een gemiddelde werkdag van een AIVD-tooler (softwareontwikkelaar) eruit? Dat laat een acteur zien in onderstaande video.

Wij brengen ongekende dreigingen in kaart die niet een, twee, drie zichtbaar zijn. Daar kun je niet over vertellen op verjaardagen, maar van binnen ben je wel trots. Ik ben tooler. Zo wordt dat hier genoemd. Het wordt ook wel software- of applicatieontwikkelaar genoemd.

Ik begin meestal tussen half negen en tien uur. Daar zijn ze erg flexibel in. Ik ben 's ochtends niet zo productief. Dus begin ik meestal iets later. En werk ik ook iets langer door. Het eerste wat ik dan doe is, dan check ik of alles wat die nacht heeft moeten draaien, ook gewerkt heeft. En dan is er meestal een stand-up en afhankelijk van de dag gaan we lekker aan het werk of er zijn overleggen.

Ik heb AI, Artificial Intelligence, gestudeerd. En na m'n studie ben ik direct hier aan de slag gegaan. Tijdens m'n studie had ik al best wat werkervaring opgedaan. Eigenlijk ben ik verder nog steeds hobbyist. Net zoals velen hier, denk ik, ben ik jong begonnen met klooien met computers. We hebben een prima restaurant. In de zomer kunnen we ook gewoon lekker buiten eten. En met ons team sluiten we de lunch vaak af met iets leuks. Met tafelvoetbal of zoiets.

Ik vind het lekker om zelfstandig te werken. En om ook zelf initiatief te kunnen nemen. En dat is ook wel belangrijk hier. Je moet creatieve oplossingen voor complexe problemen verzinnen vaak ook onder tijdsdruk. Ik heb een leuk team. Mensen die hier komen om in een hoekje code te gaan zitten tikken die zoeken we niet. Je moet er tegen kunnen dat er af en toe iemand aan je bureau komt staan die iets van je wilt. En dus moet je ook je prio's op orde hebben. En, waar nodig, ook 'nee' kunnen verkopen.

We hebben hier een groot Hadoop Cluster. Dat is om twee redenen complex. Het is heel veel data en de data is heel verschillend. We werken bijvoorbeeld met telefonie data maar ook met data uit gehackte computers of telefoons. En data die uit interceptie van satellieten komt. En daarvoor gebruiken we Hbase. Hive, Spark, ElasticSearch en alle andere technologien die daarbij komen kijken. Ik ontwikkel tools of applicaties om data mee te onderzoeken. In het verleden deden we dat vaak in een korte tijd maar tegenwoordig gebruiken we meer tijd om tot die oplossingen te komen. Dat doe we vervolgens agile, in korte sprints.

Ik werk op vier systemen met drie beeldschermen. We werken met state-of-the-art pakketten, veel Java en IntelliJ. Daarnaast gebruik ik de Atlassian suite veel. Confluence, Bitbucket en Bamboo. Iedereen kan met Linux werken hier. Daarnaast is er ook veel vrijheid om te werken waar je graag mee werkt. Dus stel; ik ben heel goed met Windows dan is het prima dat ik daarmee werk. Er zijn ook veel mensen die met Haskell werken of met C.

Ik wilde graag voor het algemeen belang werken. Voor de veiligheid in Nederland. En toen ik hier eenmaal op mijn plek zat Werd het me ook wel duidelijk dat ik de juiste beslissing had genomen. Er lopen hier enorm veel experts rond met een hele andere achtergrond. En die doen weer hele andere dingen dan wat ik doe. Zo hebben we ook veel begaafde hackers bijvoorbeeld. Ik vind het ook wel fijn om mijn eigen keuzes te kunnen maken. Dat er niet iemand de hele tijd op m'n vingers zit te kijken.

Er wordt echt van mij verwacht dat ik een verantwoordelijke houding heb. Dat werkt stimulerend. Ik zit in een jong team. Dat vind ik leuk. Mijn leidinggevenden stimuleren me ook om me door te ontwikkelen door opleidingen of door naar conferenties te gaan in binnen- en buitenland. En als ik me zou willen doorontwikkelen in een andere richting bijvoorbeeld telefonie of hacken, dan heb ik daar ook de mogenlijkheden voor.

Omdat we allen met onze collega's mogen en kunnen praten over ons werk maakt dat het contact echt beter en ook veel hechter. Ik denk dat het onderlinge contact binnen het team het werk bij de AIVD echt anders en ook wel heel bijzonder maakt. Dan bij welke andere organisatie dan ook. Dat vind ik heel speciaal.

Meer informatie

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure of specifieke vacatures die niet worden beantwoord op de vraag-en-antwoordpagina's?

Neem dan contact op met ons wervingsbureau: 079 – 320 53 73. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 14.00 uur. Je kunt ook jouw gegevens achterlaten op het contactformulier. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op.