Solliciteren bij de AIVD

Onze selectie is grondig en ziet er op een aantal punten anders uit dan bij de meeste andere organisaties. Het totale traject kan meer van je vragen dan je misschien gewend bent en het is goed om daarop voorbereid te zijn.

Welke eisen stellen we?

Voor AIVD-vacatures geldt dat je vanzelfsprekend moet voldoen aan een aantal eisen, zoals opleidingsniveau of studierichting. Dit is afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert. Daarnaast gelden er aanvullende eisen.

Je moet beschikken over de Nederlandse nationaliteit (een tweede nationaliteit is wel toegestaan) en in principe de afgelopen tien jaar in Nederland hebben gewoond.

Als je een partner hebt, moet deze de afgelopen vijf jaar in Nederland hebben gewoond. De Nederlandse nationaliteit is voor je partner geen vereiste. Voor sommige functies heb je bovendien een rijbewijs nodig. Dat moet je al hebben, je kunt het niet bij ons behalen.

Als dat allemaal in orde is, staat niets jouw sollicitatie in de weg.

'Solliciteren bij een geheime dienst: ik had er nog niet eerder over nagedacht. Is dat iets dat ik zou willen? Inmiddels werk ik met heel veel plezier bij de AIVD.'

De sollicitatieprocedure

'Wat mij vooral aantrok was de overtuiging dat ik met deze baan een betekenisvolle bijdrage kon leveren aan de nationale veiligheid.'

Het veiligheidsonderzoek

Omdat alle functies bij ons vertrouwensfuncties zijn heb je een verklaring van geen bezwaar (VGB) nodig. Daarvoor onderga je een veiligheidsonderzoek. Dit is een A+-onderzoek, de meest uitgebreide variant, waarbij we ook kijken naar mensen in je omgeving.

We onderzoeken of er persoonlijke gedragingen en omstandigheden zijn waardoor je mogelijk kwetsbaar bent bij de uitvoering van je werk. Ook bekijken we of je eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust bent.

Het onderzoek begint met het invullen van een vragenlijst. Vervolgens doen we naslag in verschillende bronnen, bijvoorbeeld van Justitie of het Bureau Kredietregistratie. Een persoonlijk gesprek met een onderzoeker of een gesprek met personen uit je omgeving kunnen ook deel uitmaken van het onderzoek. Als we geen zaken vinden die een risico vormen voor jouw functie bij de AIVD, geven we de VGB af en ontvang je je aanstelling.

Het veiligheidsonderzoek duurt ongeveer acht weken, tenzij we gegevens moeten opvragen uit het buitenland. In dat geval kan het langer duren.

Geheimhouding

Omdat we met geheime informatie en (menselijke) bronnen werken, is het wenselijk dat maar weinig mensen – buiten je collega’s natuurlijk – weten wat voor werk je doet.

Die terughoudendheid begint al tijdens je sollicitatie. Door met anderen te praten over je belangstelling om bij de AIVD te werken, zouden kwaadwillenden interesse kunnen krijgen in jou of mensen uit je omgeving. Niets zeggen is daarom het beste.

'Het sollicitatietraject kan ik me nog goed herinneren. Je hoort namelijk niet concreet wat je precies gaat doen, waar je het gaat doen en wie je collega's worden.'

Introductie en opleiding

Jouw nieuwe baan begint met een introductiecursus, in een groep met meer nieuwe collega’s. In deze tijd leer je elkaar, de organisatie en alle facetten ervan kennen.

Veel van het werk dat we doen kun je niet in het normale onderwijs leren. Er bestaat nu eenmaal geen opleiding tot ‘inlichtingenofficier’ en ook voor andere functies geldt dat je te maken krijgt met zaken die je nog nooit bent tegengekomen.

Daarom start jouw baan bij ons met een inwerk- of opleidingstraject, waarbij je de bijzonderheden van je nieuwe baan en de kneepjes van het vak zult leren. In een aantal gevallen kan dit traject een jaar duren.

Traineeship en stages

Via het Rijkstraineeprogramma kun je als rijkstrainee bij de AIVD worden geplaatst. In een aantal gevallen kun je bij ons ook stage lopen. Bijvoorbeeld omdat je over specifieke vaardigheden en kennis beschikt waardoor we over en weer van elkaar kunnen leren.

Reageren op vacatures

Een actueel overzicht van alle AIVD-vacatures staat op werkenvoornederland.nl. Bekijk de functie waarop je wilt reageren en klik vervolgens op de 'solliciteren'-knop.

Open sollicitatie

Staat de functie die jij zoekt niet in de lijst op Werken voor Nederland, maar zie je voor jezelf wel een toekomst bij de AIVD? Stuur ons een open sollicitatie.

Vergeet daarin niet jouw motivatie toe te lichten: geef aan waarom je bij ons wilt werken, welke kennis en ervaring jij meebrengt en hoe die expertise een meerwaarde kan zijn voor onze organisatie.

Vragen over je sollicitatie?

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met het Wervingsbureau AIVD, op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur op telefoonnummer: 079-320 53 73.

Of stel je vraag via het contactformulier.

Ga terug naar Werken bij de AIVD.