Solliciteren bij de AIVD

Onze sollicitatieprocedure verloopt anders dan bij veel andere overheidsinstanties of in het bedrijfsleven. De selectie is grondig en kost aanzienlijk meer tijd: uiteindelijk is dit het allemaal waard, maar het is wel goed om hierop voorbereid te zijn. Welke eisen stellen we aan sollicitanten?

Voor AIVD-vacatures geldt dat je vanzelfsprekend moet voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals opleidingsniveau of studierichting. Dit is afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert. Daarnaast gelden er aanvullende eisen.

'Om bij de AIVD te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. Een tweede nationaliteit is wel toegestaan.'

Wat zijn de andere voorwaarden? Om bij de AIVD te kunnen werken, moet je beschikken over de Nederlandse nationaliteit (een tweede nationaliteit is wel toegestaan) en in principe de afgelopen tien jaar in Nederland hebben gewoond.

Als je een partner hebt, moet deze de afgelopen vijf jaar in Nederland hebben gewoond. De Nederlandse nationaliteit is voor je partner geen vereiste. 

Als dit allemaal in orde is, staat niets jouw sollicitatie in de weg.

De sollicitatieprocedure

Niet praten over je sollicitatie

Omdat we bij de AIVD met geheime informatie en (menselijke) bronnen werken, is het voor de meeste functies wenselijk dat maar weinig mensen - buiten je collega's natuurlijk - weten wat voor werk je doet.

Die terughoudendheid begint al tijdens je sollicitatie. Door met anderen te praten over je belangstelling om bij de AIVD te werken, zouden kwaadwillenden interesse kunnen krijgen in jou of mensen uit je omgeving.

In het sollicitatiegesprek, maar ook als je al een tijdje bij onze organisatie aan de slag bent, kunnen wij jou daarmee op weg helpen als je dat fijn vindt. Tot die tijd is niets zeggen de beste strategie.

'In bepaalde gevallen is het mogelijk om bij ons stage te lopen, bijvoorbeeld als jij over specifieke vaardigheden of kennis beschikt.'

Traineeship en stages

Via het Rijkstraineeprogramma kun je als rijkstrainee bij de AIVD worden geplaatst.

In een aantal gevallen kun je bij ons ook stage lopen. Bijvoorbeeld omdat je over specifieke vaardigheden en kennis beschikt waardoor we over en weer van elkaar kunnen leren.

Open sollicitatie

Staat de functie die jij zoekt niet op onze vacaturepagina, maar zie je voor jezelf wel een toekomst bij de dienst? Stuur ons een open sollicitatie.

Geef in jouw motivatie duidelijk aan waarom jij bij ons wilt werken, welke kennis en ervaring je meebrengt en hoe die expertise een meerwaarde kan zijn voor de AIVD.

Nog vragen?

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je bellen naar het Wervingsbureau AIVD op telefoonnummer: 079 - 320 53 73. Het Wervingsbureau is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur.

Of stel je vraag via dit contactformulier.

Ga terug naar Werken bij de AIVD.