7 tips om de AIVD kerstpuzzel te kraken

Als je de geruchten op sociale media moet geloven, is de AIVD kerstpuzzel dit jaar uitdagender dan ooit. Zinkt de moed jou bij het horen van dit nieuws in de schoenen? Geen zorgen. Met deze kerstpuzzeltips kom jij extra goed voor de dag en vergroot jij jouw kansen op een hoge score in de kerstpuzzel.

Beeld: ©iStockphoto

Tip 1: oefening baart kunst

De puzzelmakers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) zorgen ervoor dat de kerstpuzzel origineel blijft en ieder jaar net weer iets anders in elkaar zit, maar de creatieve denk- en werkwijze en bepaalde cryptografische opgaven komen wel vaker terug.

Heb je nog niet eerder meegespeeld of wil je snel vooruitgang boeken en jouw score van vorig jaar verbeteren? Dan raden wij aan om eerst een paar keer te oefenen met een oude puzzel. De opgaven en antwoorden van alle kerstpuzzeledities kun je downloaden op de Eerdere edities-pagina.

Tip 2: volledige focus op de kerstpuzzel

Het gaat misschien wat ver om je deze kerst compleet af te zonderen van alles en iedereen, maar de ervaring leert dat het puzzelen een stuk beter gaat als jij je goed kunt focussen op de opgaven.

Wellicht een open deur, maar voorkom bij een ingewikkelde vraag dat je onnodig vaak uit je concentratie wordt gehaald. Zet dus die computer uit en je telefoon op stil, zoek een rustige plek op en richt je volledig op de opdracht tot je deze hebt opgelost (of in ieder geval in de goede richting aan het denken bent).

Geen held met cijfers? Denken in oplossingen is bij de kerstpuzzel net zo belangrijk.

Tip 3: Creativiteit is een must

Kerstpuzzelweetje: ook mensen die geen doorgewinterde cryptoloog zijn of voor wie goochelen met cijfers of letters niet direct hun tweede natuur is, kunnen de AIVD kerstpuzzel kraken.

Competenties die wel essentieel zijn:

  1. een flinke dosis doorzettingsvermogen: geef jij het al na één poging op of probeer je de opdracht op een andere manier te benaderen?
  2. creatief en oplossingsgericht denken

Tip 4: muziek maakt (even) slimmer

Klassieke muziek van Mozart kan tijdelijk een positief effect hebben op je IQ, zo blijkt uit dit artikel van Psychologie Magazine. Let daarbij wel op het muziekstuk dat je opzet.

Zo zou vooral de ‘architectuur’ van Mozarts sonates een stimulerende impuls geven aan het hersendeel dat verantwoordelijk is voor het afhandelen van ruimtelijke taken, waardoor je op dat soort vragen beter scoort. Ook de opwekkende klanken van Mozarts melodieuze muziek dragen hieraan bij.

Uit andere wetenschappelijk onderzoek is overigens gebleken dat het Mozart-effect alleen werkt bij mensen die van deze muziek houden. Maar in het kader van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’: kom je er niet uit met een vraag? Zet dan de sonate voor 2 piano's in D majeur (K.448) op en kijk of dit helpt.

Beeld: ©iStockphoto

Tip 5: helder van lichaam en geest

Het kraken van de AIVD kerstpuzzel vraagt meer energie dan je zou denken. Wees dus verstandig en bouw op tijd een rustmoment voor jezelf in, zoals een yogales of mindfulnesstraining. Zo blijf je scherp en helder van geest.

Onthoud: je hebt tot half januari om jouw antwoorden in te sturen. Tot het tweede weekend hoef jij je dus nog geen zorgen te maken over of je die deadline wel haalt.

Tip 6: eet jezelf slim

Van vette vis tot avocado en van noten tot blauwe bessen: als je online foodbloggers moet geloven, word je slimmer door het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Met andere woorden: in tijden waarin scherp van geest zijn een vereiste is, zoals bij de AIVD kerstpuzzel, kan een gezond eetpatroon bijdragen aan het behalen van een beter resultaat. Dus zet eens wat vaker broccoli op het menu of gooi wat extra pompoenpitten door je salade en kijk of jouw hersenen hiervan een opkikker krijgen.

Tip 7: neem een (micro)pauze

Staar jij je al de hele avond blind op die ene opgave? En beginnen de letters en cijfers op het papier langzaam voor je ogen te dansen? Dan is het hoog tijd om naar bed te gaan of een micropauze te nemen.

Uit onderzoek is bewezen dat te lang doorwerken uitputtend werkt voor je brein en dit dus weinig productief is. Dit geldt vooral voor het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je kritisch en creatief kunt nadenken en oplossingsgericht blijft handelen.

Laat dat laatste nou nét de doorslag geven bij menig kerstpuzzelvraag. Met een rustmoment - ook al is het maar vijf minuten - kunnen jouw hersenen zich resetten. Of dat nou betekent dat je tussendoor de kerstboom gaat versieren of een beker warme chocolademelk voor jezelf klaarmaakt, maakt niet uit. Na een micropauze kun je er weer fris tegenaan.

Meer weten?

Lees meer over de AIVD kerstpuzzel (en volg ons ook op Twitter en Instagram).