AIVD kerstpuzzel 2019 gepubliceerd

Het zijn de donkere dagen voor kerst en het einde van het jaar is in zicht. Dan weet de doorgewinterde fan: tijd voor de kerstpuzzel! Dit is het officiële startsein om jouw hersens goed aan het werk te zetten, want de AIVD kerstpuzzel 2019 is zojuist gepubliceerd.

Close-up van een kerstboom die is versierd met kerstballen met Delfts Blauw-motief
©iStockphoto

De opgaven van de AIVD kerstpuzzel 2019 kun je zoals altijd weer los van elkaar oplossen.

Zoals ieder jaar is ook deze editie gemaakt door het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat de cryptisch omschreven opgaven wederom zal nakijken en beoordelen.

Voor het eerst een junioreditie

Dit jaar is er ook een pilot voor een junioreditie van de volwassen puzzel: de AIVD juniorkerstpuzzel 2019. Dit doen wij, omdat wij naar aanleiding van de volwassen editie van schoolklassen steeds vaker verzoeken kregen voor een junioreditie.

Onze kerstpuzzelmakers hebben speciale opgaven gemaakt die geschikt zijn voor jongeren van 10 tot en met 15 jaar. Zij willen jongeren graag laten kennismaken met bijvoorbeeld vercijferen en hopen die doelgroep - net als de volwassen puzzelaars - te enthousiasmeren voor de creatieve denk- en werkwijze zoals wij die bij de dienst hanteren. Jongeren van deze leeftijd kunnen namelijk heel goed 'out of the box' denken.

Natuurlijk mogen ook andere mensen meedoen aan de juniorpuzzel, maar de eer en eeuwige roem gaat naar de jongeren. Zij krijgen een plaats op de officiële ranglijst. Lees hier meer over de spelregels.

Voor de duidelijkheid: het is een pilot. Afhankelijk van hoe de juniorkerstpuzzel door de doelgroep wordt ontvangen, zullen de puzzelmakers bepalen of er in 2020 ook weer een junioreditie komt.

Download AIVD kerstpuzzel en AIVD juniorkerstpuzzel

Klaar voor de kerstkraker van het jaar? Download onderaan dit bericht de opgaven van een of beide puzzeledities. Je kunt de antwoorden direct invullen in het opgavenformulier. Op deze downloadpagina staat ook een lijst met bevestigde errata.

Meer weten?

Wil je weten waarom de AIVD een jaarlijkse kerstpuzzel uitbrengt, wat de Club van 100 ook alweer is en of er wel of geen hints in de puzzel te ontdekken zijn? Neem eens een kijkje op aivd.nl/overdekerstpuzzel.

Hier kun je oefenen met eerdere kerstpuzzeledities.