Over de AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel bestaat uit een aantal cryptisch omschreven opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint. Lees meer over de geschiedenis van de puzzel, hoe deze wordt gemaakt en de Club van 100.

Hoe wordt de AIVD kerstpuzzel gemaakt?

De kerstpuzzel wordt sinds 2011 op de website geplaatst, maar binnen de AIVD is deze breinkraker al veel langer een traditie. Vanaf het allereerste begin was het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) betrokken bij het bedenken (en jureren) van de creatieve en vaak cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten.

NBV'ers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Sinds 2011 is meedoen aan de jaarlijkse kerstpuzzel voor veel mensen - en steeds vaker ook teams - vaste prik geworden.

Jaartal Aantal deelnemers
2011 27
2012 35
2013 200
2014 400
2015 1600
2016 1250
2017

550

2018 1085
2019 469

Hoe bereid ik me voor op de kerstpuzzel?

Eerst het goede nieuws: je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niets voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

De AIVD kerstpuzzel los je namelijk niet zomaar even op. Sommige opgaven kunnen je uren of zelfs dagen bezighouden voor je ineens alsnog de oplossing ziet.

Een waardevolle tip van de kerstpuzzelmakers: oefenen met puzzels uit voorgaande jaren kan helpen om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld. En kijk ook eens naar onze tips om de AIVD kerstpuzzel te kraken.

Uiteindelijk houdt de AIVD kerstpuzzel altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar en dus zit iedere editie net even anders in elkaar. Of in dit geval oefening ook daadwerkelijk kunst baart, valt dus nog te bezien…

Staan er hints in de AIVD kerstpuzzel?

Dat komt voor. Wij geven geen hints op Twitter en Instagram, maar er worden soms wel hints in de puzzel verwerkt. "Hints zijn nooit willekeurig", aldus de puzzelmakers. "Blijft een aanwijzing na het oplossen van een vraag vaag? Dan klopt de oplossing waarschijnlijk niet."

Wat is de Club van 100?

De Club van 100 is opgericht om de puzzelaars te eren die erin slagen om meer dan 100 punten te scoren. Dit is in 2016 voor het eerst gebeurd.

Wil jij ook 'lid worden' van deze club? Dan wacht je een pittige uitdaging. Om de groep een beetje exclusief te houden, was de kerstpuzzel van 2017 namelijk een stuk pittiger dan die uit het jaar daarvoor. Bij die editie zijn dan ook geen nieuwe leden tot de Club van 100 toegetreden. De editie van 2018 heeft wel een aantal nieuwe clubleden opgeleverd. Volgen er dit jaar meer?

Wat is het doel van de kerstpuzzel?

De AIVD kerstpuzzel stimuleert systhematisch en logisch denken. De kerstpuzzelmakers willen hiermee graag mensen op een leuke manier kennis laten maken met de creatieve denk- en werkwijze van de dienst.

Het is voor ons elk jaar opnieuw een mooie uitdaging om de puzzel zó te maken dat niemand alle opgaven snel doorziet, maar iedere vraag wel door tenminste één deelnemer wordt opgelost.

Gebruiken jullie de kerstpuzzel om nieuw personeel te werven?

Nee, daar is de puzzel niet voor bedoeld. Ons doel is vooral om puzzelaars uit te dagen en hen kennis te laten maken met de complexiteit van ons werk. Hoe snel zie jij logische verbanden en kun je de juiste gedachtensprongen maken om de oplossing te vinden?

Los van de kerstpuzzel zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega's die zich willen inzetten voor het zo veilig mogelijk maken en houden van onze samenleving. Bekijk hier onze vacatures

Wat is de AIVD juniorkerstpuzzel?

In 2019 is voor het eerst een aparte juniorkerstpuzzel uitgebracht. Het gaat om een pilot, waarbij de puzzelmakers gehoor geven aan het verzoek van schoolklassen om een speciale kerstpuzzel te maken voor jongere deelnemers.

De AIVD juniorkerstpuzzel 2019 is specifiek gemaakt voor puzzelaars van 10 tot en met 15 jaar oud. Het voornaamste doel voor de puzzelmakers is om jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met het vakgebied van het NBV en deze creatieve manier van denken.

Natuurlijk mogen ook andere mensen meedoen aan de juniorpuzzel, maar de eer en eeuwige roem gaat naar de jongeren. Zij krijgen een plaats op de officiële ranglijst. Deze ranking van individuele inzenders en/of klassen wordt per mail gecommuniceerd; de lijst komt dus - net zoals de ranglijst van de volwassen editie - niet op de website te staan. Lees meer over de spelregels.

Afhankelijk van hoe deze eerste editie van de juniorkerstpuzzel door de doelgroep wordt ontvangen, zullen de puzzelmakers bepalen of deze variant een nieuwe AIVD-kersttraditie wordt.

Hoe doe ik mee?

Download hier de opgaven en het antwoordformulier van de laatste editie, die van de AIVD kerstpuzzel 2019 en AIVD juniorkerstpuzzel 2019.

Ga terug naar AIVD kerstpuzzel.