Over de AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel bestaat uit een aantal gevarieerde opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint. Lees meer over de geschiedenis van de puzzel, hoe deze wordt gemaakt en de Club van 100.

Wie maken de AIVD kerstpuzzel?

Deze jaarlijkse kerstpuzzel is al vanaf het begin voor veel mensen - en steeds vaker ook teams - een vaste kersttraditie geworden. De puzzel wordt sinds 2011 op de website geplaatst, maar binnen de AIVD is deze breinkraker al veel langer vaste prik.

De creatieve en vaak cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten worden met veel plezier gemaakt door medewerkers van de AIVD.  Deze puzzelmakers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen.

Jaartal Aantal deelnemers
2011 27
2012 35
2013 200
2014 400
2015 1600
2016 1250
2017

550

2018 1085
2019 469
2020 430
2021 346
2022 283
2023 274

Hoe bereid ik me voor op de kerstpuzzel?

Eerst het goede nieuws: je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niet voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

De AIVD kerstpuzzel los je namelijk niet zomaar even op. Sommige opgaven kunnen je uren of zelfs dagen bezighouden voor je ineens de oplossing ziet.

Een waardevolle tip van de kerstpuzzelmakers: oefenen met puzzels uit voorgaande jaren kan helpen om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld. En kijk ook eens naar onze tips om de AIVD kerstpuzzel te kraken.

Uiteindelijk houdt de AIVD kerstpuzzel altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar en dus zit iedere editie net even anders in elkaar. Of in dit geval oefening ook daadwerkelijk kunst baart, valt dus nog te bezien…

Staan er hints in de AIVD kerstpuzzel?

Dat komt voor. Wij geven zelf in principe geen aanwijzingen op onze social media accounts zoals Instagram, maar er worden soms wel hints in de puzzel verwerkt.

'Hints zijn nooit willekeurig', zeggen de puzzelmakers. 'Blijft een aanwijzing na het oplossen van een vraag vaag? Dan klopt de oplossing waarschijnlijk niet.'

Wat is de Club van 100?

De Club van 100 is opgericht om de puzzelaars te eren die erin slagen om meer dan 100 punten te scoren. Dit is in 2016 voor het eerst gebeurd.

Wil jij ook 'lid worden' van deze club? Dan wacht je een pittige uitdaging. Om de groep een beetje exclusief te houden, waren de kerstpuzzels van de laatste jaren namelijk een stuk pittiger. Komen er dit jaar nieuwe clubleden bij?

Wat is het doel van de kerstpuzzel?

De AIVD kerstpuzzel stimuleert systematisch en logisch denken. De kerstpuzzelmakers willen hiermee graag mensen op een leuke manier kennis laten maken met de creatieve denk- en werkwijze van de dienst.

Het is voor ons elk jaar opnieuw een mooie uitdaging om de puzzel zó te maken dat niemand alle opgaven snel doorziet, maar iedere vraag wel door tenminste één deelnemer wordt opgelost.

Gebruiken jullie de kerstpuzzel om nieuw personeel te werven?

Nee, daar is de puzzel niet voor bedoeld. Ons doel is vooral om puzzelaars uit te dagen en hen kennis te laten maken met de complexiteit van ons werk. Hoe snel zie jij logische verbanden, en kun je de juiste gedachtensprongen maken om de oplossing te vinden?

Los van de kerstpuzzel zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega's die zich willen inzetten voor het zo veilig mogelijk maken en houden van onze samenleving. Bekijk hier onze vacatures

Waarom is er ook een AIVD juniorkerstpuzzel?

Van enthousiast meepuzzelende schoolklassen kregen we regelmatig het verzoek om een speciale kerstpuzzel te maken voor jongere deelnemers (tot en met 15 jaar). In 2019 is daarom voor het eerst een aparte juniorkerstpuzzel uitgebracht.

Die eerste editie werd enthousiast ontvangen door jongeren (en bleek eveneens populair onder oudere deelnemers die de gewone puzzel te lastig vonden). Daarom maken we sindsdien standaard twee puzzels!

Hoe doe ik mee?

De lijnen voor dit jaar zijn gesloten, dus meedoen voor een prijs gaat niet meer. Maar blijven oefenen kan natuurlijk altijd. Download de 2023-editie van de AIVD kerstpuzzel of de junioreditie en ga aan de slag!

Ga terug naar AIVD kerstpuzzel.