Over de AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel bestaat uit een aantal cryptisch omschreven opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint. Lees meer over de geschiedenis van de puzzel, hoe deze wordt gemaakt en de Club van 100.

Hoe wordt de AIVD kerstpuzzel gemaakt?

De kerstpuzzel wordt sinds 2011 op de website geplaatst, maar binnen de AIVD is deze breinkraker al veel langer een traditie. Vanaf het allereerste begin was het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) betrokken bij het bedenken (en jureren) van de creatieve en vaak cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten.

NBV'ers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Sinds 2011 is meedoen aan de jaarlijkse kerstpuzzel voor veel mensen - en steeds vaker ook teams - vaste prik geworden.

Jaartal Aantal deelnemers
2011 27
2012 35
2013 200
2014 400
2015 1600
2016 1250
2017

550

2018 1085
2019 469
2020 430

Hoe bereid ik me voor op de kerstpuzzel?

Eerst het goede nieuws: je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niets voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

De AIVD kerstpuzzel los je namelijk niet zomaar even op. Sommige opgaven kunnen je uren of zelfs dagen bezighouden voor je ineens alsnog de oplossing ziet.

Een waardevolle tip van de kerstpuzzelmakers: oefenen met puzzels uit voorgaande jaren kan helpen om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld. En kijk ook eens naar onze tips om de AIVD kerstpuzzel te kraken.

Uiteindelijk houdt de AIVD kerstpuzzel altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar en dus zit iedere editie net even anders in elkaar. Of in dit geval oefening ook daadwerkelijk kunst baart, valt dus nog te bezien…

Staan er hints in de AIVD kerstpuzzel?

Dat komt voor. Wij geven zelf in principe geen aanwijzingen op Twitter en Instagram, maar er worden soms wel hints in de puzzel verwerkt. "Hints zijn nooit willekeurig", aldus de puzzelmakers. "Blijft een aanwijzing na het oplossen van een vraag vaag? Dan klopt de oplossing waarschijnlijk niet."

©iStockphoto

Wat is de Club van 100?

De Club van 100 is opgericht om de puzzelaars te eren die erin slagen om meer dan 100 punten te scoren. Dit is in 2016 voor het eerst gebeurd.

Wil jij ook 'lid worden' van deze club? Dan wacht je doorgaans een pittige uitdaging. Om de groep een beetje exclusief te houden, waren de kerstpuzzels van 2017 en 2019 namelijk een stuk pittiger dan die uit het jaar daarvoor.

Bij die edities zijn dan ook geen nieuwe leden tot de Club van 100 toegetreden. De editie van 2018 heeft wel een aantal nieuwe clubleden opgeleverd. Volgen er dit jaar meer?

Wat is het doel van de kerstpuzzel?

De AIVD kerstpuzzel stimuleert systematisch en logisch denken. De kerstpuzzelmakers willen hiermee graag mensen op een leuke manier kennis laten maken met de creatieve denk- en werkwijze van de dienst.

Het is voor ons elk jaar opnieuw een mooie uitdaging om de puzzel zó te maken dat niemand alle opgaven snel doorziet, maar iedere vraag wel door tenminste één deelnemer wordt opgelost.

Gebruiken jullie de kerstpuzzel om nieuw personeel te werven?

Nee, daar is de puzzel niet voor bedoeld. Ons doel is vooral om puzzelaars uit te dagen en hen kennis te laten maken met de complexiteit van ons werk. Hoe snel zie jij logische verbanden en kun je de juiste gedachtensprongen maken om de oplossing te vinden?

Los van de kerstpuzzel zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega's die zich willen inzetten voor het zo veilig mogelijk maken en houden van onze samenleving. Bekijk hier onze vacatures

©iStockphoto

Is de AIVD juniorkerstpuzzel een blijvertje?

In 2019 is voor het eerst een aparte juniorkerstpuzzel uitgebracht. Het ging toen om een pilot, waarbij de puzzelmakers gehoor gaven aan het verzoek van schoolklassen om een speciale kerstpuzzel te maken voor jongere deelnemers (tot en met 15 jaar).

De eerste editie voor jongeren werd vorig jaar enthousiast ontvangen door de doelgroep (en bleek eveneens populair onder oudere deelnemers die de gewone puzzel nog te lastig vonden).

Ook dit jaar ligt er weer een junioreditie voor jullie klaar. De AIVD juniorkerstpuzzel is dus niet langer een pilot, maar een definitieve toevoeging aan de rijke kerstpuzzeltraditie van de dienst.

Hoe doe ik mee?

Download hier de opgaven en het antwoordformulier van de laatste editie, die van de AIVD kerstpuzzel 2020 en AIVD juniorkerstpuzzel 2020.

Ga terug naar AIVD kerstpuzzel.