Kamerbrief over inzage 'Hofstadtaps' naar aanleiding van uitspraak Raad van State

Kamerbrief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de opvolging van de uitspraak van de Raad van State over de 'hofstadtaps'.

In de brief legt de minister uit hoe bij een nadere zoekslag in de systemen van de AIVD de verslagen alsnog naar boven zijn gekomen, waar in een inzageverzoek uit 2016 om gevraagd werd.

Het gaat om verslagen die in 2015 zijn uitgewerkt op basis van het audiomateriaal uit 2004 van een microfoontap in het pand aan de Antheunisstraat in Den Haag waar (een deel van) de Hofstadgroep woonde.

Met de techniek van 2004 kon deze audio niet worden beluisterd en verwerkt. Voor een CTIVD-onderzoek uit 2015 is het ruwe materiaal alsnog beluisterd en uitgewerkt.

Het alsnog uitluisteren van alle opnames in 2015, elf jaar nadat de opnames zijn gemaakt, vergde van de AIVD een bijzondere aanpak waarbij niet de reguliere procedures konden worden gevolgd.

Mede daardoor zijn de verslagen hiervan abusievelijk niet op de juiste manier opgeslagen en zijn zij niet naar boven gekomen bij de oorspronkelijke zoekslag naar aanleiding van het inzageverzoek in 2016.

De verslagen zijn na de uitspraak van de Raad van State van 28 augustus in het kader van het inzageverzoek alsnog bekeken en waar mogelijk verstrekt aan de aanvrager.

Deze kamerbrief is van vóór 2020 en kunt u terugvinden op de archiefwebsite van Rijksoverheid.nl.