Naar aanleiding van: 'Moordvrouw: we bepalen zelf de regels'

In het nieuwe seizoen van Moordvrouw (RTL4) ziet de kijker de hoofdrolspelers terug in een andere vorm: zij zijn geen rechercheurs bij de politie, maar een zelfstandig team dat opdrachten aanneemt van de AIVD. “We bepalen zelf de regels”.

Mythes en misverstanden

We zijn vereerd dat Fenna en haar team voor ons zouden willen werken. In de praktijk zal hun werk er echter anders uitzien…

Rondom de AIVD en wat wij doen en mogen, bestaan allerlei veronderstellingen. Soms kloppen ze, maar regelmatig zijn ze gebaseerd op mythes en misverstanden.

Geen speciale opsporingseenheid

Het is de taak van de AIVD om dreigingen die niet zichtbaar zijn als eerste te onderkennen en te duiden. Zo kunnen wij anderen waarschuwen en kunnen dreigingen en risico's worden afgewend. Wij doen geen onderzoek naar criminaliteit en zijn ook geen speciale opsporingseenheid.

De AIVD werkt nauw samen met andere overheidsorganisaties, zoals het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. De eenheden van de Nationale Politie beschikken over Inlichtingendiensten (ID's). Zij zijn de vooruitgeschoven posten van de AIVD en versterken op lokaal en regionaal niveau de informatiepositie van de dienst.

Net als AIVD’ers, dragen de medewerkers van deze inlichtingendiensten geen wapens en zijn zij niet bevoegd om geweld te gebruiken. Daarnaast bepaalt de AIVD niet zelf de regels, we werken binnen de strikte kaders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

In de rubriek ‘Naar aanleiding van’ geeft de AIVD algemene duiding bij gebeurtenissen of berichten in de media die te maken hebben met het werk van de dienst.