75 jaar AIVD: directeur-generaal Akerboom opent tentoonstelling Oranjehotel

Vandaag heeft directeur-generaal Erik Akerboom de tentoonstelling 'Uit de schaduw van het verzet, portretten van AIVD-medewerkers toen en nu' in het Oranjehotel in Den Haag geopend. De tentoonstelling belicht drie AIVD’ers van het eerste uur en drie huidige collega's.

Het Oranjehotel was een bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is nu een museum. 

De tentoonstelling vormt de afsluiting van het lustrumjaar waarin de AIVD zijn 75-jarig bestaan viert. Tegelijk met de tentoonstelling komt het boek 'Terug naar de bron. Vrijheid, onvrijheid en de dienst in de jaren veertig en vijftig' uit, geschreven door Constant Hijzen in opdracht van de AIVD.

Zowel het boek als de tentoonstelling heeft de beginjaren van de AIVD als thema. De oorsprong van de dienst ligt in het verzet, waarmee meteen de link met het Nationaal Monument  Oranjehotel is gelegd.

Het boek is verkrijgbaar via boekhandel Paagman en het Oranjehotel. 

Opening tentoonstelling in beeld

In de video opent directeur-generaal Akerboom de tentoonstelling. 

Spreektekst van Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst: "Met het plaatsen van deze schoenen, het laatste museumstuk, open ik de tentoonstelling van en over de AIVD, hier in Scheveningen, in het Oranjehotel. 

We sluiten daarmee ook ons 75-jarig jubileum af, dit jaar. En ik hoop natuurlijk dat velen van u deze prachtige tentoonstelling kunnen gaan bezoeken."