Wisselt de AIVD gegevens uit met buitenlandse diensten?

Om dreigingen voor de veiligheid van Nederland vroegtijdig te kunnen zien, kan het nodig zijn om samen te werken en gegevens uit te wisselen met andere landen, met buitenlandse collega-diensten.

Samenwerkingscriteria in de Wiv

De AIVD gaat echter niet zomaar een samenwerkingsverband aan met een andere dienst. In de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hiervoor voorwaarden opgenomen.

Bij het bepalen van of en zo ja, hoeveel met een collega-dienst kan worden samengewerkt gaan wij uit van de volgende samenwerkingscriteria:

  1. de democratische inbedding van een dienst: wat is zijn wettelijke basis en hoe is de (parlementaire) controle in het land geregeld?
  2. de mensenrechtensituatie in een land: zijn er internationale mensenrechtenverdragen getekend en houdt het land – bijvoorbeeld op het gebied van persvrijheid – zich hieraan?
  3. professionaliteit en betrouwbaarheid: kunnen we erop vertrouwen dat een dienst professioneel omgaat met informatie? Deze afweging maken we op basis van eerdere ervaringen van onszelf en die van andere diensten
  4. wettelijke bevoegdheden en mogelijkheden: wat kan en mag de dienst van een land doen in vergelijking met de AIVD
  5. niveau van gegevensbescherming: hoe gaat de dienst om met het opslaan en vernietigen van verzamelde gegevens?

Controle op internationale samenwerking

Het werk van de AIVD, waar ook de samenwerking met collega-diensten deel van uitmaakt, wordt gecontroleerd door de onafhankelijk opererende Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De CTIVD heeft meerdere rapporten geschreven over de samenwerking met buitenlandse diensten.