Beantwoording Kamervragen Kuiken over publicatie CTIVD-rapport 56

Beantwoording van Kamervragen van het lid Kuiken (PvdA) over het tijdstip van publiceren van het rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdienten (CTIVD) over uitwisseling van gegevens over jihadisten, nr 56. 

Zorgvuldigheid voor snelheid

In de brief en de beantwoording geeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan dat zij na vaststelling door de CTIVD op 9 februari besloot om het rapport integraal openbaar te maken. Dat wil zeggen dat zij geen passages onleesbaar wilde maken, ondanks de bezwaren van sommige buitenlandse collega-diensten.

Vanwege het belang van samenwerking moest hierover afstemming met de buitenlandse diensten worden bereikt. "Dit zorgvuldige procedurele traject diende ertoe om te voorkomen dat de relatie, het vertrouwen en de samenwerking en daarmee uiteindelijk ook de effectiviteit van de diensten en de nationale veiligheid, zouden worden geschaad," aldus de minister. Dit kostte tijd waardoor verzending voor het referendum niet meer mogelijk was.

Geen andere uitkomst referendum

Kamerlid Kuiken vraagt ook of eventuele publicatie voor het referendum van 21 maart invloed zou hebben gehad op de uitkomst ervan. De minister stelt dat dit onderzoek van de CTIVD over de Wiv 2002 ging. In de nieuwe Wiv 2017 zijn extra waarborgen opgenomen ten aanzien van de elementen waar de commissie over rapporteert.

Lees de volledige beantwoording van deze kamervragen terug op de website Overheid.nl.